Van 3 tot 8 november zullen in zo'n 150 Intermarché-vestigingen in en rond Parijs 'Les Biscuits Moches' - letterlijk 'Lelijke koekjes' - te koop zijn. De koekjes zullen ongeveer 30% goedkoper zijn dan hun perfecte soortgenoten, maar hebben uiteraard wel 'dezelfde voedingskundige kwaliteiten en smaak'.
Terugdringen voedselverspilling
De 'Biscuits Moches' zijn een volgende stap in de acties die supermarkten ondernemen om voedselverspilling terug te dringen. Eerder introduceerde Intermarché al een campagne voor lelijke groenten en fruit: 'fruits et légumes moches'. Appels met een vlekje en kromme komkommers zijn immers prima te eten en vormen voor veel consumenten een prettig geprijsd alternatief.
Ook andere initiatieven om tweede keus groenten en fruit een kans te geven, doen in Frankrijk opgang, zoals 'Les Gueules Cassées'. Deze organisatie slaat wegens het gebleken succes binnenkort de vleugels verder uit, meldt Le Monde vandaag. Vanaf december zullen ook in de VS, en vanaf januari in Duitsland, lelijke groenten te koop zijn op basis van het Franse model. De 'ugly mugs' worden in samenwerking met lokale producenten aangeboden en mikken op consumenten die minder duur uit willen zijn én een steentje bij willen dragen aan het terugdringen van voedselverspilling.
Nederland kent ook diverse initiatieven om lelijke groenten niet verloren te laten gaan. Zo kun je bij Albert Heijn 'buitenbeentjes' kopen en verwerkt Kromkommer lelijke groenten tot soep.
Fotocredits: 'Les Biscuits Moches', Intermarché
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Sinds de Verkade Digestive biscuits productie technisch ruimer zijn (zal ongetwijfeld ook wel 0,2 cent per rol goedkoper zijn) verpakt, zit er aan de uiteinden meestal breuk. De prijs gaat evengoed een à twee maal per jaar en paar centen omhoog ipv omlaag. Zo kan het dus ook.
Je kan natuurlijk marketing overal de schuld van geven. De vraag is of dit een leuk aanbod is aan de consument en dat denk ik wel (en als het een succes wordt moeten ze de koekjes straks opzettelijk breken). Wel extra kosten en marge kwijt. En vanuit dat oogpunt kan je ze weer beter aan de varkens voeren.
Ik geloof het zeker wel. Zie kansen voor een Sinterklaasvarken. Hoe zou een Duroc die zijn laatste twee maanden heeft geleefd op doorgedraaid suikergoed smaken?
Ja Mark Soetman, geloof je het niet? Ik ben een paar keer in de mengvoederfabriek geweest die gespecialiseerd is (er zijn er meer) in het verwerken van restproducten, mislukkingen en over de tijdse levensmiddelen. Leuker dan in het pretste pretpark. Ook om de onvoorstelbare hoeveelheden en hoe die dan in een mengmachine gemieterd worden.
Zo stond er, toen ik er was, een tankwagen van een suikerfabriek te lossen. Twintig ton poedersuiker. Er was iets mee. Klonterig geworden. En ooit tien ton chocoladehagelslag bijeen gezien?
Vrachtwagenenladingen mayonaise en ketchup. Belgische bonbons. Winegums, drop. Alle taarten die je je dromen kunt. Krentenbroden, pizza's. Gek eigenlijk dat er nog geen kinderprogramma is wezen filmen.
Goed plan maar ik verwacht er niet veel van.
Zo vernam ik dat bij duyvis als er iets fout gaat in de productie (zakje te vol of te leeg niet recht ingepakt enz) het gehele product wordt weggegooid.
Het gaat in deze kapitalistische wereld niet om levens principes maar om geld!
Mijn verwachting is dat dit niet op grote schaal zijn intrede zal doen. (eerder eten weggooien dan verlies nemen)