Staatssecretaris Dijksma krijgt het steeds lastiger met de koeien in Nederland. Ze wil een melkveewet die niet grondgebonden melkveehouderij toestaat en liet vandaag weten dat die er echt voor 1 januari moet zijn.
De wet ontmoet fors protest, dat onder meer op Foodlog werd geventileerd door CLM-coyfee Wouter van der Weijden. Oud-Minister Cees Veerman werd door een boerenblad met geheven vinger tegen de wet afgebeeld naar aanleiding van zijn protest tegen de wet in de printeditie van Trouw vanmorgen.

Weigermotie overstemd
Daarnaast weigerde Dijksma afgelopen week een motie uit te voeren die het natuurboeren mogelijk maakt hun natuurvriendelijke stromest voor de bemesting van hun land te gebruiken. Prompt nam de Kamer een motie aan die haar verplicht de motie alsnog uit te voeren.

Zojuist werd een motie van GroenLinks Kamerlid Jesse Klaver aangenomen voor regelgeving die verplichte weidegang voor iedere koe in Nederland mogelijk moet gaan maken. Marianne Thieme van de PvdD toonde zich verheugd en zag er meteen een doorbraak in.

Prompt maakte iemand op twitter een grapje. Een staatssecretaris in het nauw kan een motie kennelijk toch naast zich neerleggen.Weidegang: part time maar geen time sharing
Niet-boeren weten het doorgaans niet. Nederlandse koeien met weidegang gaan circa 25% van hun tijd naar buiten. Weidegang is dus altijd maar part time. Een boer moet echter wel de weide hebben om zijn dieren buiten te laten. Veldjes waar 's ochtend de koeien van boer A en 's middags die van boer B en op zomeravonden die van boer C even buiten kunnen worden niet geaccepteerd. Weidegang is part time, maar geen vorm van time sharing. Daarom zijn boeren die willen groeien maar er de wei niet voor hebben, niet blij.

Fotocredits: Mooi!, ednl
Dit artikel afdrukken