Agrimarketing- en onderzoeksbureau AgriDirect heeft in juli en augustus 5000 intensieve veehouders bevraagd naar hun plannen. De resultaten van de sectorinventarisatie zijn gisteren gepubliceerd in de HokdierScanner 2012.

Iets meer dan 1 op de vier veehouders wil zijn bedrijf uitbreiden óf overdragen, liefst op korte termijn. Een op de dertien wil zijn bedrijf beëindigen.

Uit het persbericht bij de HokdierScanner 2012: Bij fokzeugen- en vleeskuikenhouders ligt de uitbreidingsbereidheid met respectievelijk 30,4 en 30,9 procent hoger dan het gemiddelde in de sector, maar ook hier is er een daling ten opzichte van 2011. Leghennenhouders hebben wel meer uitbreidingsplannen dan vorig jaar.

Het percentage beëindigingsplannen in de intensieve veehouderij is in een jaar tijd gedaald van 8,3 naar 7,5 procent. Behalve bij de houders van overig pluimvee zien we bij alle varkens- en pluimveehouders een soortgelijke daling. Een uitschieter is de vleesvarkenhouderij waar het percentage ‘stoppers’ op 9,1 ligt.


De vleeskuikensector heeft het in Nederland moeilijk en staat voor een inhaalslag. Ook intensief gehouden vleesvarkens (megastallen) staan maatschappelijk in een ongunstig daglicht.

De cijfers lijken te wijzen op stilstand door onzekerheid.

Fotocredits: enfilm, bouwtekening
Dit artikel afdrukken