Het nieuwe onderzoekscentrum OnePlanet, een samenwerking tussen Wageningen University & Research, Radboud University en het Belgische onderzoeksinstituut Imec, werkt aan een afbreekbare chip voor gewassen. Met de nano- en microchips combineert het onderzoekscentrum landbouw-, gezondheids- en voedingskennis met hightech om voedselonzekerheid en honger de wereld uit te helpen.

De nieuwe chip moet achterhalen hoeveel water en meststoffen het gewas nodig heeft en of en welke ziekte een plant heeft, schrijft het Financieele Dagblad. Momenteel doen Afrikaanse boeren dat zelf door foto’s van de gewassen te sturen naar de universiteit in Wageningen.

In de toekomst wordt die uitwisseling van informatie naar een hoger niveau getild met behulp van ‘internet of plants’. Met een internetverbinding kan het onderzoekscentrum via de chips ‘real time’ waarnemingen doen en direct adviezen geven. Zo denken de onderzoekers nauwkeuriger advies te kunnen geven over voedingsstoffen en bestrijdingsmiddelen.

Het project zit nog in de startfase en heeft volgens Arthur Mol, rector van de universiteit in Wageningen, nog zo’n 10 jaar nodig om uitgerold te kunnen worden in Afrika. De provincie Gelderland investeert de komende 8 jaar alvast €65 miljoen in het onderzoekscentrum.
Het Financieele Dagblad - Afbreekbare chip in planten is oplossing voor voedselprobleem
  • Deel
Druk af