NS gaat samen met Eurostar meer snelle treinen inzetten op het traject Amsterdam-Londen. Vanaf 2021 willen NS en Eurostar iedere dag 5 internationale treinen laten rijden. Iedere trein moet 900 reizigers kunnen vervoeren. Op dit moment rijden er dagelijks 3 treinen naar Londen.

Toenemende maatschappelijke bezwaren lokken reizigers steeds minder naar het vliegtuig, denkt NS. “Een treinpassagier die naar London reist, stoot 80% minder uit dan een passagier die gaat vliegen”, aldus Heike Luiten, directeur NS International, in het Financieele Dagblad.

EasyJet, marktleider op dit traject, ziet de plannen van de spoorwegbedrijven niet als concurrentie. Het bedrijf verwacht in de eerste helft van 2020 meer passagiers te vervoeren dan een jaar eerder. Ook luchtvaartmaatschappijen British Airways en KLM vliegen meerdere keren per dag tussen Amsterdam en Londen. In totaal gaan er 53 vluchten per dag van Nederland naar de Britse hoofdstad.

In 2020 doet de internationale trein naar Londen nog maar 4 uur over de rit naar Londen. Komend jaar verandert namelijk de paspoort- en bagagecheck voor treinreizigers. Die vindt dan al plaats in Amsterdam en Rotterdam, in plaats van in Brussel, waar passagiers nu nog een uur verliezen.
Het Financieele Dagblad - NS opent aanval op luchtvaart met extra treinen naar Londen
  • Deel
Druk af