Meer dan een kwart van de totale calorie-inname van 2 tot 18-jarigen in de Verenigde Staten bestaat uit ’lege’ calorieën. Dat blijkt uit onderzoek van het National Cancer Institute, schrijft Eurekalert. 'Leeg' heten calorieën die naast energie geen verdere voedingswaarde bieden.

Voor het onderzoek bekeken onderzoekers de voedingsinname van kinderen tussen de 2 en 18 jaar tussen 2007 en 2016. Hiervoor gebruikten zij de gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). De onderzoekers keken naar de consumptie van verschillende soorten voedingsmiddelen en dranken. Ook berekenden ze de totale calorie-inname en het aantal lege calorieën uit toegevoegde suikers en vaste vetten.

Hoewel de totale calorie-inname van de 2-18 jarigen voor meer dan 25% uit 'lege' calorieën bestond, ontdekten de onderzoekers wel een dalende trend in de totale energie-inname en de inname van lege calorieën.

Bovenaan het lijstje van meest gegeten ‘lege’ producten staat pizza, gevolgd door sandwiches, koek en gebak, frisdrank en gezoete melk. Jongere kinderen drinken vooral (gezoete) melk en vruchtendranken. Hoe ouder, hoe meer de inname verschoof naar vast voedsel en frisdranken.
EurekAlert - Study pinpoints top sources of empty calories for children and teens
  • Deel
Druk af