Meer dan een kwart van de totale calorie-inname van 2 tot 18-jarigen in de Verenigde Staten bestaat uit ’lege’ calorieën. Dat blijkt uit onderzoek van het National Cancer Institute, schrijft Eurekalert. 'Leeg' heten calorieën die naast energie geen verdere voedingswaarde bieden.
Voor het onderzoek bekeken onderzoekers de voedingsinname van kinderen tussen de 2 en 18 jaar tussen 2007 en 2016. Hiervoor gebruikten zij de gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). De onderzoekers keken naar de consumptie van verschillende soorten voedingsmiddelen en dranken. Ook berekenden ze de totale calorie-inname en het aantal lege calorieën uit toegevoegde suikers en vaste vetten.
Hoewel de totale calorie-inname van de 2-18 jarigen voor meer dan 25% uit 'lege' calorieën bestond, ontdekten de onderzoekers wel een dalende trend in de totale energie-inname en de inname van lege calorieën.
Bovenaan het lijstje van meest gegeten ‘lege’ producten staat pizza, gevolgd door sandwiches, koek en gebak, frisdrank en gezoete melk. Jongere kinderen drinken vooral (gezoete) melk en vruchtendranken. Hoe ouder, hoe meer de inname verschoof naar vast voedsel en frisdranken.
EurekAlert - Study pinpoints top sources of empty calories for children and teens
Voor het onderzoek bekeken onderzoekers de voedingsinname van kinderen tussen de 2 en 18 jaar tussen 2007 en 2016. Hiervoor gebruikten zij de gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). De onderzoekers keken naar de consumptie van verschillende soorten voedingsmiddelen en dranken. Ook berekenden ze de totale calorie-inname en het aantal lege calorieën uit toegevoegde suikers en vaste vetten.
Hoewel de totale calorie-inname van de 2-18 jarigen voor meer dan 25% uit 'lege' calorieën bestond, ontdekten de onderzoekers wel een dalende trend in de totale energie-inname en de inname van lege calorieën.
Bovenaan het lijstje van meest gegeten ‘lege’ producten staat pizza, gevolgd door sandwiches, koek en gebak, frisdrank en gezoete melk. Jongere kinderen drinken vooral (gezoete) melk en vruchtendranken. Hoe ouder, hoe meer de inname verschoof naar vast voedsel en frisdranken.
Wit meel leuk voor koekjes of een cake maar niet voor dagelijks gebruik in brood.
Prof. dr. Reinhold Carle, voedingstechnoloog aan de universiteit van Hohenheim heeft samen met Jochen Ziegler en Dr. Friedrich Longin de voordelen, problemen en mogelijkheden van oude tarwesoorten onderzocht en deze gepubliceerd in twee wetenschappelijke artikelen in het Journal of Functional Foods en Crop Science.
Ten opzichte van de hedendaagse tarwe bevatten de oude graansoorten tot 10x zoveel luteïne, meer tocopherol, meer mineralen, bovendien zachte gluten in plaats van harde. De luteïne, onontbeerlijk voor onze ogen, heeft men door veredeling nagenoeg geheel weten te verwijderen uit ons tarwe om een zo wit mogelijk meel te verkrijgen.
Wit meel kent geen gezondheidsvoordelen.
#18 Theo, het doel van de studie was een vergelijking te maken onder veldcondities tussen historische en moderne rassen. Dit aangezien de discussie over afname van voedingsstoffen in moderne rassen te onderzoeken. Hiermee kun je laten zien of de modernere meetmethoden vergelijkbaar zijn met de oude resultaten (is er verschil) en of de productiemethode (akkerbouw) invloed heeft (jazeker). De wijze van malen (niet meegenomen in proef) kan ook degelijk effect hebben op bv het vezelgehalte en verschillen verklaren
Er is ook naar inhoud gekeken, maar dan op aminozuur niveau, suikers ed.
Thirty-nine UK adapted wheat cultivars dating from between 1790 and 2012 were grown in replicated randomised field trials for three years, milled, and white flour analysed for the contents of dietary fibre components (arabinoxylan and β-glucan) and polar metabolites (sugars, amino acids, organic acids, choline and betaine) to determine whether the composition had changed due to the effects of intensive breeding. The concentrations of components varied between study years, indicating strong effects of environment. Nevertheless, some trends were observed, with the concentrations of arabinoxylan fibre and soluble sugars (notably sucrose, maltose and fructose) increasing and most amino acids (including asparagine which is the precursor of acrylamide formed during processing) decreasing between the older and newer types. The concentration of betaine, which is beneficial for cardio-vascular health, also increased. The study therefore provided no evidence for adverse effects of intensive breeding on the contents of beneficial components in wheat flour.
#17 Die paar ‘goede dingen’ op een pizza. Hoeveel gram denk je dat die uitmaken van het geheel? Dat is verwaarloosbaar en onvoldoende om je maag gezond mee te vullen.
Eet meer gebak Carolien. Dan krijg je ook meer fruit binnen. Geheel in overeenstemming met de schijf van vijf.
#2 Lees je eigenlijk wel wat er staat Arend?
‘The conclusion from this study is, therefore, that there is no evidence that the health benefits of white flour from wheat grown in the UK have declined significantly over the past 200 years.’
‘Nature’ heeft ze niet allemaal op een rijtje.
De ‘gezondheidsvoordelen’ van witte bloem bestaan niet en hebben nooit bestaan. Witte tot morsdood geraffineerde tarwebloem werkt in ons lichaam nog slechter dan witte suiker.
Why white flour is bad?
In today's world, a lot of food is made from white flour and it all turns to glue in the intestines. It has no fiber, it congests the system, slows down digestion which creates a sluggish metabolism, and can often lead to weight gain, stress, headaches and migraines and constipation.