De temperatuur op aarde stijgt. Warmere zomers nodigen uit tot meer barbecuen en picknicken met als logisch gevolg een groter risico op buikgriep.

Maar dat is niet alles. Behalve een grotere verleiding tot risicovol gedrag zijn temperatuur, neerslag en vochtigheid belangrijke factoren die ook autonoom van invloed zijn op de verspreiding, voortplanting en overleving van ziekteverwekkers.

Duitse onderzoekers laten aan de hand van een groot aantal wetenschappelijke studies uit dat hoge temperaturen en veranderingen in neerslagpatronen kunnen bijdragen aan de snellere groei van bacteriën en virussen op voedsel.

Verspreiding van Salmonella en Campylobacter komt vaker voor in de zomermaanden. Dat vergroot de kans op infecties naast onze neiging om zomers vaker de barbecue aan te steken. Om het simpel te zeggen: de ongelukkige combinatie van vaker een ongaar stukje kip eten dat slecht gekoeld is én een grotere kans op besmetting door hogere temperaturen, vergroot het risico op voedselinfecties.

Van parasieten zoals Cryptosporidium en Giardia is bekend dat deze zich juist makkelijker verspreiden via water. Stortbuien en overstromingen verhoogt het aantal besmettingen met deze parasieten. Ook waterschaarste heeft dat effect. In tijden van droogte gebruikt de landbouw afvalwater dat ondanks zuivering toch verontreinigd kan zijn zodat de kans op bijvoorbeeld een besmet stukje bloemkool ook nog eens oploopt. Los van door voedsel veroorzaakte besmetting, kunnen we bovendien ook nog eens ziek worden door extra geactiveerde ziekteverwekkers in een meer of plas waar we ter verkoeling in duiken.

De onderzoekers denken dat we ons op moeten maken voor een gestaag toenemend aantal voedselinfecties en voedselvergiftigingen als gevolg van de klimaatverandering.

Om de kans op een buikgriep te verkleinen blijft het aloude advies van kracht: zorg voor een goede keukenhygiëne. Was net zoals altijd je handen en gebruik schoon keukengerei. En speciaal voor nu: zorg ervoor dat je vlees op de barbecue goed bereidt en je picknickmand en schotels met nog te bereiden voedsel goed gekoeld houdt.
Dit artikel afdrukken