Van oudsher telen Afrikanen al wiet. Illegaal dus. "Op het platteland kweken we illegaal cannabis omdat we geen andere keuze hebben," zegt de Zuid-Afrikaanse Anele Kohliso op de NOS. "Er is geen werk. Ik heb twee kinderen en die moesten naar school. Maar de politie viel me de hele tijd lastig." Tegenwoordig niet meer. Kohliso werkt inmiddels bij een teler van - legale - medicinale cannabis.

In 2028 kan de waarde van de wereldmarkt €272 miljard bedragen
Zuid-Afrika legaliseerde een paar jaar geleden het recreatieve gebruik van cannabis. Vooralsnog als enige land op het Afrikaanse continent. Maar sinds 2017 legaliseren Afrikaanse landen (na Lesotho in 2017 Marokko, Zimbabwe, Ghana, Uganda en Malawi) in hoog tempo de commerciële teelt van cannabis voor medicinale toepassingen of industrieel gebruik en export. Zo ziet Zimbabwe bijvoorbeeld in de teelt van medicinale wiet een vervanger voor de tanende tabaksindustrie. Andere landen hopen er buitenlandse valuta mee te kunnen binnenhalen en de werkgelegenheid te versterken. Nigeria, Swaziland en Kenia overwegen legalisering.

"We zijn boeren. Geef ons een gewas en we telen het," zegt Leslie Zettler, de grootste aardbeienkweker van Zuid-Afrika tegen de NOS. Voor hem was de stap van aardbeien naar cannabis niet meer dan logisch. "De cannabisindustrie heeft heel veel potentie. Bijna dagelijks krijgen we vragen van andere agrariërs die er ook in willen stappen of die net een vergunning hebben gekregen. En boeren die al toestemming hebben om te groeien, breiden hun bedrijf uit. Het is een opwindende tijd en we willen graag voorop lopen." Daar komen overigens wel strenge regels bij kijken.

Volgens een door de NOS genoemd onderzoek uit 2019 van onderzoeksbureau Prohibition Partners kan de waarde van de cannabismarkt van Afrika in 2023 op $7,1 miljard uitkomen. In 2028 zou de wereldmarkt in legale en medicale wiet een waarde kunnen hebben van $272 miljard.


  • Deel
Druk af