Onderzoekers van de Amerikaanse Cornell University observeerden 105 proefpersonen die gedurende twee weken hun lunch kozen uit een Italiaans buffet. Ze legden vast hoeveel stukken pizza en hoeveel porties salade iedere luncher at. Ook registreerden ze het geslacht van de tafelgenoten. Na afloop van de lunch vulden de eters een korte enquête in waarin gevraagd werd hoe verzadigd ze zich voelden en of ze op hun gemak of gehaast hadden geluncht.

Mannen overeten om indruk te maken
De resultaten toonden een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen die tenminste één vrouw aan tafel hadden, bleken 93% meer pizza en 86% meer salade te eten dan mannen die met alleen andere mannen aan tafel zaten. Voor vrouwen maakte het geslacht van hun tafelgenoten niet uit in de hoeveelheid die zij aten. Wel gaven de vrouwelijke proefpersonen aan dat zij, als er een man aan tafel zat, het gevoel hadden dat ze meer gegeten hadden dan ze zouden willen en vooral dat ze sneller hadden moeten eten dan ze uit zichzelf zouden hebben gedaan.

Er is in ieder geval aanleiding om rustig aan te doen met leden van de andere sekse aan tafel.
Hoofdonderzoeker Kevin Kniffin zegt op ScienceDaily dat "deze bevindingen er op lijken te wijzen dat mannen te veel eten om op te scheppen - die tendens zie je bijvoorbeeld ook bij eet-competities, waar bijna altijd vooral mannen aan meedoen." Het is voor het eerst dat er zo in detail gekeken is naar het eetgedrag van mannen.

'Doe rustig aan'
Kniffin besluit: "Mensen moeten zich bewust zijn dat het geslacht van hun eetpartners hun eetgedrag beïnvloedt, of dat nu echt zo is, zoals voor mannen blijkt te gelden, of dat ze het alleen maar denken, zoals voor vrouwen het geval is." Er is in ieder geval aanleiding om rustig aan te doen met leden van de andere sekse aan tafel.

Het onderzoek is gepubliceerd in Evolutionary Psychological Science.

Fotocredits: Cornell
Dit artikel afdrukken