Vet is lekker. Het zorgt voor een verdieping van smaak en verbetert de textuur van wat we eten. Mannen én vrouwen, jong én oud, houden van vet. Maar ze gaan er wel verschillend mee om. Dat blijkt uit een Frans onderzoek naar individuele eetgewoonten.

Zoet-en-vet versus vet-en-hartig
Uit een onderzoek onder 37.000 Franse (internet)deelnemers kwamen een paar opvallend verschillen tussen hoe mannen en vrouwen 'vet' ervaren. Zo blijken vrouwen, op zoek naar 'troosteten' 1,7 keer zo vaak als gemiddeld aangetrokken te worden door zoet-en-vet eten (Nutella, chocola). Tegelijkertijd houden ze zich het liefst ver van suiker en vet - om alle redenen van aantrekkelijkheid en slankheidsidealen die in onze maatschappij de boventoon voeren. Overigens blijkt uit het onderzoek dat juist de vrouwen die op dieet zijn in het bijzonder aangetrokken worden door het zoete vet.

Mannen houden daarentegen van vet-en-hartig, blijkt uit het onderzoek. Kaas en worst hebben hun voorkeur, lekker 'krachtige' etenswaren. Voor rokers en zware drinkers - groepen waarbinnen mannen oververtegenwoordigd zijn - is hartig vet zelfs extra aantrekkelijk.

Jongens en meisjes hebben nog geen vetvoorkeur
Uit onderzoek blijkt ook dat de voorkeur voor zout of zoet vet nog niet bestaat bij jonge kinderen. Het onderscheid treedt pas op met de puberteit en zou gerelateerd kunnen zijn aan de hormonen, die rond die leeftijd een actieve rol gaan spelen. Een andere hypothese is dat de marketing van voedingsmiddelen bijdraagt aan het verschil. Reclames blijken nogal op stereotypen gericht te zijn. Yoghurtreclames richten zich op vrouwen, worstreclames op mannen. "We moeten alleen nog vaststellen of het eten de aantrekkelijkheid veroorzaakt, of andersom", zegt Aurélie Lampuré, de onderzoeksleider van dit onderzoek, verschenen in The British Journal of Nutrition.

Vet aantrekkelijker voor jongeren dan voor ouderen
Een andere opvallende constatering is dat jongeren vet aantrekkelijker vinden dan ouderen. "Het is mogelijk dat we met het klimmen der jaren leren gezonder te eten omdat bepaalde problemen, die met ouder worden samenhangen, ons dwingen een betere leefstijl aan te nemen", zegt Lapuré daarover op Le Figaro.

Lagere inkomensgroepen eten meer vet
Tenslotte bleek uit het onderzoek ook dat mensen uit de lagere sociaaleconomische klassen zich het meest aangetrokken voelen tot vet eten. Zij eten meer vlees, boter en vette en suikerrijke producten, en minder fruit, groenten, yoghurt en vezels. Dat komt niet alleen doordat deze mensen minder goed zouden weten wat goed voor ze is. "De goedkoopste levensmiddelen hebben vaak de minste voedingswaarde en bevatten het meeste vet", aldus Aurélie Lapuré.

Een beter inzicht in de eetvoorkeuren van mensen kan helpen tot adviezen op maat te komen. Want of het nu zout of zoet vet is, teveel vet eten draagt nog altijd bij aan overgewicht en de gevolgen daarvan, concludeert Le Figaro.

Fotocredits: Jinterwas
Dit artikel afdrukken