Het is guur en de markt in Utrecht is uitgestorven. Een rood bordje: dubbele dooiers, 10 voor 1,99. Bij Dop’s Poelier uit Putten, ‘wij staan d’r al sinds 1935’, liggen de grote, witte eieren aan de zijkant van de kraam. Een omelet, sunny side up, met een dubbele dooier lijkt mij dubbelop lekker, maar hoe komt een ei aan een dubbele dooier? En hoe ontdek je de tweeling? ,"Dat weet ik wel hoor”, antwoordt Alexander zelfverzekerd achter de kraam. "Bij jonge hennen is de legdrang zo groot, dat soms twee eitjes tegelijk een eisprong maken. Een foutje eigenlijk, want deze kunnen nooit tot twee kuikentjes uitgroeien.” Puur enthousiasme dus. Maar hoe zie je zoiets aan de buitenkant? "Niet. Maar alle eieren in Nederland gaan door een sorteermachine. Die meet het gewicht en maakt ook een soort röngtenfoto. Zo worden de eieren met dubbele dooiers automatisch apart gehouden.” Ook Alexander is niet vies van een dubbele omelet. ,,Maar je moet die eieren niet koken. Per dooier kan de hardheid verschillen en dan heb je één zo’n hardgekookt balletje.”We zijn het snel met elkaar eens: nog een beetje vloeibaar in het midden. Zo willen we ‘m.

Sanny Visser was al eerder te horen op foodlog.nl. Ze is bijna afgestudeerd aan de Utrechtse School voor de Journalistiek. Ze werkt mee aan een serie korte filmpjes die hier onder de naam LesLokaal in november zullen verschijnen. Sanny stelde voor hier ook een nieuwe geschreven serie te starten. In haar 'Mag ik wat vragen?' geven nuchtere marktverkopers wekelijks antwoord op spontane vragen.
Dit artikel afdrukken