In de Limburger vraagt boer Johan Geraats om hulp. Zijn aardappeloogst is naar de Filistijnen. Ik trok hem na. Hij ontvangt ruim €40.000 subsidie. Zelfs als hij niet één aardappel poot. Toch is er die klacht: ik ga failliet, daarom heb ik hulp nodig.
Er zijn boeren in vergelijkbare situaties die enkele tonnen landbouwsubsidie krijgen. Alleen maar omdat ze hectares landbouwgrond hebben. Een hectare landbouwgrond is in Nederland gemakkelijk €50.000 waard, terwijl aardappelen ook in goede jaren maar weinig opbrengen. Ze zijn dus prima verzekerbaar. Boeren spreken over 'tonnen en miljoenen schade', maar eigenlijk weten ze hun risico niet te spreiden en laten ze het er op aankomen.
Onze meelezende ondernemer is er een beetje boos over. Hij schrijft:
Staatsscretaris Van Dam kan weer schade gaan regelen, dit keer voor de aardappelboeren. Het is te nat.
Ik ga hem ook om een schaderegeling vragen.
Voor de Brexit.
Mijn grote klanten zitten in Engeland.
Daar wordt import duurder voor natuurlijk.
Dus….
Geachte staatssecretaris,…………….
Ik snap hem wel. Die boer had best een slecht weer verzekering af kunnen sluiten, maar verdomt dat. Brexit is een ander geval. De politiek verpest het voor onze 'gewone' ondernemer en laat hem met de gebakken peren zitten omdat er geen verzekeringen tegen politiek falen zijn.
Boeren snappen echter niets van onze lezer. Google maar eens op wateroverlast + aardappelen. Als er wat is, bellen ze de minister om hulp. Wat moet Van Dam, de bewindsman die er iets over moet beslissen, nou doen met goed fatsoen? Als hij boer Johan helpt, moet hij immers ook andere boeren met nog heel veel meer landbouwsubsidie helpen.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#22 Mijn opmerking was enerzijds bedoeld dat er in 1950 nog 2600 waterschappen waren en anno 2015 nog 22. A lot happened zullen we maar zeggen.
Wel moet ik toevoegen dat het waterschap plichten heeft; dus wellicht hebben die 200 boeren een punt. Waar zit die plicht van het waterschap hem in dan:
Nationaal Bestuursakkoord water
Hier staat te lezen:
De kans dat het oppervlaktewaterpeil het maaiveldniveau overschrijdt is 1/25 per jaar, 1% van het akkerbouwgebied mag een hogere kans op wateroverlast hebben.
Vragen die gesteld mogen worden zijn:
1) was dit eenmaal in de 25 jaar
2) betreft de schade zich binnen of buiten de 1%
3) betreft het een polder met akkerbouw criterium
want voor bijv. grasland geldt 5% eens in de 10 jaar. ( glastuinbouw is 1% voor eens in de 50 jaar).
In het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) en het NBW Actueel is afgesproken om het watersysteem in 2015 op orde te hebben. Dit houdt in dat de kans op wateroverlast door inundatie vanuit het oppervlaktewater moet zijn verminderd tot een maatschappelijk acceptabel niveau. Dit niveau is in het NBW vertaald in zogenaamde werknormen voor vijf vormen van grondgebruik.
en het is nu 2016....
Ik opende het linkje in #20. Ben heel benieuwd wat anderen lezers vinden van het Slecht Weer Fonds dat de overheid voor festivals in wil stellen. Een en ander mede tegen de achtergrond van wat hier inmiddels allemaal al gezegd is.
Jeroen, #20 dit is toch gewoon een verzekering! Alleen betaal je de premie achteraf.
Grappig Harry (#15): jaren 1980 kwam ik ooit met een filmpje van kleine mexicaanse maisboer (veldwerk, interview) opdraven bij antropologiestudenten in Utrecht, eerste reactie: "maar dit is helemaal geen echte boer, hij doet er ook nog van alles bij voor de kost"!!! Ik had daar niet van terug, want was gevraagd om iets te laten zien van de agrarische sector daar, maar realiseerde me later hetzelfde als jij (#15, want het is geen uitzondering maar regel). Ik merk trouwens dat er nu in NL ook weer trend is naar verbreding, Jan Douwe pleit daar ook sterk voor, hoe het zal lopen, bij ons? en daarginds? Maak het niet meer mee vrees ik! Want niet iets van de korte termijn! Dat specialisme in de NLse landbouw is natuurlijk ook gewoon het zoveelste voorbeeld van naapen wat er in de handel, de industrie , de retail etc etc gebeurt! bekend nls gezegde, notabene uit die landbouw: -niet al je eieren in een mandje stoppen-! Oude boerenwijsheid (en algemene) dus!!
Schadevergoeding voor Brexit? Het moet toch niet gekker worden die malle claimcultuur. Pak je poter en nog meer aanpoten!