Dat blijkt uit een gisteren door het CPB gepubliceerd rapport. In totaal zal ons land op termijn (2030) jaarlijks €10 miljard omzet naar de Britten verliezen. Dit kan oplopen tot €16,5 miljard indien het verlies aan handel zou zorgen voor een rem op innovatie.

5,5% productieverlies
De grootste last zal drukken op de Nederlandse voedselverwerkende sector. Het CPB schrijft dat het productieverlies 5% zal belopen in sectoren met een verbondenheid met het VK van meer dan 10%. Het gaat om de sectoren ‘chemie, kunststof en rubber’, ‘elektronische apparatuur’, ‘motorvoertuigen en onderdelen’ en ‘voedsel verwerkende industrie’. Deze sectoren verdienen samen 12% van het Nederlandse bbp.

Uit onderstaande figuur uit het CPB-rapport blijkt dat de voedsel verwerkende industrie rekening moet houden met een productieverlies van 5,5%. Dat is het grootste door het CPB geschatte verlies van alle genoemde sectoren.

brexit berekeningen


Dilemma
Het CPB bespreekt de mogelijkheid van een Brexit dat wordt opgevolgd door een handelsakkoord om de vervallende markten te redden. Het ziet een dilemma in een dergelijke strategie omdat de EU daarmee de deur openzet voor een reeks volgende exits. Uiteindelijk betekent dat het uiteenvallen van het Europese project zoals dat na WO II werd opgezet.
Het CPB schrijft: "Een nieuw vrijhandelsverdrag stelt de EU voor een dilemma. Aan de ene kant wil de EU voorkomen dat er een precedentwerking uitgaat van de Brexit of dat er vrijelijk gewinkeld wordt in de voor‐ en nadelen van EU‐lidmaatschap. Het zal daarom de kosten van uittreding zo groot mogelijk maken. Aan de andere kant wordt de EU zelf geconfronteerd met hogere kosten en maakt een nieuw handelsverdrag deze kosten voor de EU – maar ook voor het uittredende land – kleiner."

NRC Handelsblad stelde een compleet dossier samen over de consequenties van een eventueel Brexit en de relatie tussen het vasteland van Europa en Engeland.

Dit artikel afdrukken