Tegen de verwachting van sommigen in, protesteerden gisteren op de achtste zaterdag op rij 50.000 gele hesjes tegen de Franse regering. De zevende zaterdag, tussen Kerst en oudejaarsdag, bleef steken op 12.000.

Er was sprake van veel geweld, in Parijs maar ook in de andere grote steden. 'Gilets jaunes' vernielden de poort van het gebouw waar regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux aan het werk was. Dat nam de de regering zwaar op door de daad te kenmerken als een aanval op de Republiek.

Na zijn offensieve nieuwjaarswensen waarin president Emmanuel Macron aankondigde zijn hervormingen voor Frankrijk voort te zullen zetten, was dat aanleiding om duidelijk te maken dat de daders strafrechtelijk vervolgd zullen worden. Macron heeft aangekondigd via de burgemeesters van Frankrijk met het volk in dialoog te willen treden. Dat proces zal nog deze maand van start gaan.

Nieuw waren uitsluitend door vrouwen georganiseerde optochten in een aantal steden vandaag (zondag). Zij willen de beweging een vreedzaam gezicht laten behouden en komen op voor hun rechten. Ze voelen zich achtergesteld bij mannen in baan, salaris en waardering.

Frankrijk is in verwarring. Macron kwam in december de protestbeweging fors tegemoet. Nu blijkt dat niet voldoende en verharden de tegenstellingen zich. Oud-minister en wijsgeer Luc Ferry (Gaullist) sprak zich uit vóór een elitaire, vanuit de regering geleide benadering van Frankrijk. Valérie Pécresse, een gematigd rechtse politica, zei vandaag in LeJDD dat Macron zijn centrale macht moet loslaten en de microstructuren die overal in het land bestaan van onderaf het werk moet laten doen. In Le Figaro zegt vandaag Erwan Le Noan dat Frankrijk zijn verzorgingsstaat en de kosten die klimaatmaatregelen vergen niet meer kan betalen en tegelijk een oplossing moet vinden om het collectief het land te laten hervormen. Le Noan ziet Frankrijk, een van de oudste sociale staten ter wereld, als het land dat de wereld kan voorgaan in de uitdaging om een nieuwe weg te vinden voor het nemen van tegelijk collectieve en individuele verantwoordelijkheid voor het welzijn in een land.  • Deel
Druk af