Wethouder Leon Meijer (ChristenUnie) van Ede schreef mee aan het rapport en de brief aan staatssecretaris Paul Blokhuis, samen met zijn collega's van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De wethouders van de 5 steden willen in gesprek met het kabinet en het Rijk over verruiming van hun bevoegdheden als lokale bestuurders om in te grijpen in de voedselomgeving met regulerende maatregelen. Ze willen hun inwoners kunnen beschermen tegen overgewicht.

In Ede leidde Meijers optreden tot verbazing bij de gemeenteraadsleden van GemeenteBelangen en VVD. Zij stelden schriftelijk vragen aan het college van B&W. "Vanzelfsprekend hebben wij de gezondheid van onze inwoners hoog in het vaandel staan. Toch zijn we verbaasd over de uitspraak van de wethouder en vooral ook over de timing. Mede gelet op het feit dat Ede maar één grote fastfoodketen heeft, namelijk McDonald's. Voor het overige betreft het in Ede zelfstandige ondernemers”, zeggen GemeenteBelangen en VVD in de lokale krant Ede Stad.

Juist in deze coronatijden staat veel Edese ondernemers het water tot aan de lippen, volgens de twee politieke partijen. Ze vinden het niet kies dat die ondernemers uitgerekend nu te horen krijgen dat lokaal fastfood straks niet meer mag terwijl internationaal opererende ketens hun verkopen vermoedelijk moeiteloos zullen kunnen overnemen. De VVD en GemeenteBelangen vragen het college van B&W hoe zij willen bereiken dat "geen enkele fastfoodketen, of een filiaal daarvan, meer naar Ede wil komen.” Ze zijn sceptisch over de wettelijke middelen die het college daarvoor zal krijgen, ook al vragen de wethouders van de grote steden en Ede daar om in hun brief aan de staatssecretaris.
AD - Weren fastfoodzaken schiet bij GB en VVD in verkeerde keelgat
  • Deel
Druk af