De psychosociale onzekerheden die voortvloeien uit de coronaepidemie veroorzaken mogelijk een piek in het aantal mensen met obesitas. Dat schrijven 3 Deense onderzoekers in een ingezonden brief naar het wetenschapstijdschrift Nature Reviews Endocrinology. Als zij gelijk hebben, maakt het coronavirus via de - als beschermend bedoelde - lockdowns extra slachtoffers.

Emotionele stress, economische onzekerheid en gedeeltelijke sociale isolatie kunnen mensen stimuleren om meer bewerkte en calorierijke voeding te eten. Deze voedingsmiddelen stimuleren op hun beurt weer de eetlust, waardoor mensen meer eten dan ze van plan waren. Dit effect wordt nog eens versterkt door de hoge mate van fysieke inactiviteit van mensen als gevolg van de lockdowns. Het coronavirus zou op deze manier weer meer slachtoffers kunnen maken, omdat zwaarlijvige mensen meer risico lopen op een ernstiger ziekteverloop door Covid-19.

“We weten dat er een verband bestaat tussen obesitas en iemands sociaaleconomische klasse en geestelijke gezondheid, maar we begrijpen niet precies hoe ze een impact hebben”, zegt professor Thorkild Sørensen tegen ScienceDaily. De onderzoekers schrijven dat de fysieke afstand tussen mensen en de stijgende werkloosheidcijfers doen verwachten dat het aantal mensen met obesitas toeneemt. Ze geven daarom een dringend advies aan overheden en beleidsmakers om meer aandacht te besteden aan metabole gezondheid van de medemens.
ScienceDaily - Scientists sound the alarm: Lockdowns may escalate the obesity epidemic
  • Deel
Druk af