Obesitasepidemie
In de lente van 2020 waarschuwden experts er al voor. Langdurige schoolsluitingen zouden de obesitasepidemie bij kinderen kunnen verergeren en kinderen uit lagere sociale milieus zouden een hoger risico op obesitas krijgen. Een nieuw onderzoek rechtvaardigt die zorgen, schrijft The New York Times (3.3).

Tussen januari 2019 en december 2020 nam het percentage kinderobesitas in de regio Philadelphia toe van 13,7% naar 15,4%, meer dan voorheen. Zwarte en Latino-kinderen, evenals die uit gezinnen met lagere inkomens, werden sneller en dikker dan kinderen uit andere sociale groepen.

Dat experts zulke ontwikkelingen (deels) wijten aan de schoolsluiting, is begrijpelijk vanwege hun ervaringen met het lange zomerreces waarbij Amerikaanse kinderen vaak in gewicht aankomen. Scholen bieden over het algemeen betere maaltijden dan kinderen thuis krijgen. Leerlingen eten op school volgens een vast schema en het is moeilijker om de hele dag door te snacken. Ook bieden scholen mogelijkheden voor lichaamsbeweging; kinderen uit onveilige wijken of zonder buitenvoorzieningen zijn daarvan uitgesloten. Een gebrek aan schoolstructuur beïnvloedt soms ook het slaap- en waakpatroon, wat van invloed kan zijn op gewichtstoename.

Onderzoekers denken dat ook de hamsterwoede heeft geleid tot een hogere consumptie van ultrabewerkt, houdbaar voedsel en dat de voedselonzekerheid door banenverlies bijgedragen heeft aan de obesitastoename.

De grootste BMI-stijging onder 5- tot 9-jarigen kaat volgens Brian Jenssen, hoofdauteur van het onderzoek, een kans zien. Kinderen maken die individuele eetkeuzes niet, zegt hij. "Ze worden beïnvloed door de omgeving." Door die aan te pakken en de beschikbaarheid van voedzame maaltijden en recreatie te verbeteren, kunnen kinderen ook positief beïnvloed worden.

Kaasoverschot
De monniken van Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot produceren naast het bekende trappistenbier La Trappe ook kaas. Die productie ging tijdens de coronacrisis onverminderd door. Helaas stortte de vraag in, schrijft RTL Nieuws (1.1). Niet alleen moesten de paters de deuren van hun kloosterwinkel sluiten, ook de horecaondernemingen waar ze kaas aan leveren gingen dicht.

Daarom ligt er 15.000 kilo kaas in de kelders te wachten op liefhebbers. Broeder Isaac schakelde de hulp in van Maakt Mij Blij, een platform dat ondernemers van hun overtollige voorraden afhelpt. Eerder dit jaar waren bij een soortgelijk initiatief in Frankrijk overtollige kazen binnen 24 uur uitverkocht.

De kazen van de monniken uit Berkel-Enschot zijn gemaakt van koe- en geitenmelk. "Er zijn allerlei soorten: dubbel, tripel, blond, noem het maar op. Geen kaas die je op je boterham doet, maar echte kwalitatieve kazen waar je van geniet in combinatie met een wijntje of biertje. Zeer geschikt voor de borrelplank", aldus Thibaud van der Steen van Maakt Mij Blij.
Dit artikel afdrukken