"EU-landen treffen voorbereidingen om morgen samen te komen mocht er vandaag een brexitdeal worden gesloten," schrijft BNR. Volgens Reuters en diverse Britse media zou een deal in de lucht hangen.

Dat zou betekenen dat de 'last push' waar EU-onderhandelaar Michel Barnier het dinsdag over had, daadwerkelijk vruchten afwerpt. Hét struikelblok in de onderhandelingen was de visserij. Maandag nog verwierp de EU het Britse compromisvoorstel over het verminderen van de Europese vangstrechten in Britse wateren, aldus het Financieele Dagblad. Aanvankelijk wilde Groot-Brittannië dat de EU 60% van zijn vangstrechten zou inleveren, maandag stelde het land die eis tot 30% bij, maar belangrijke vissoorten als makreel en haring zouden daar niet onder vallen. De EU wilde niet verder gaan dan een vermindering met 25%, maar verwelkomde de 'beweging' waar het compromis blijk van gaf.

Die beweging zette vannacht door. Zo zouden de EU en Britten naar elkaar toe zijn geschoven op onder meer de toegang tot de 6-12 mijlszone, de duur van en sancties na de overgangsperiode. Waar volgens Bloomberg de EU 10 jaar de tijd wilde nemen voor de implementatie van de nieuwe quota, vonden de Britten 3 jaar wel genoeg. Inmiddels zou dat respectievelijk 7 en 5 jaar zijn geworden, aldus ESM.

Ondertussen tikt de klok door en loopt de overgangsperiode waarin de bestaande afspraken doorliepen, per 31 december definitief af. Met het oog op die deadline zou de Europese Raad nu voorbereidingen treffen om alle handelsafspraken 'voorlopig' in te voeren, aldus BNR. "Daardoor zou het verdrag al in kunnen gaan voordat het Europees Parlement groen licht heeft gegeven."


  • Deel
Druk af