De 2021-nominaties voor de Liegebeest-verkiezing van Wakker Dier zijn weer bekend. De komende weken kunnen consumenten hun stem uitbrengen via de site. Op 22 september maakt Wakker Dier de 'winnaar' bekend.

De afgelopen jaren gebruikte Wakker Dier de nominaties vooral om specifieke producenten of supermarktketens aan de kaak te stellen. De Liegebeestverkiezing is namelijk bedoeld om "bedrijven scherp te houden en consumenten te waarschuwen". Maar dit jaar staat er slechts 1 product op de lijst, de 'pure' babyvoeding van Olvarit met plofkalkoen. De andere genomineerden: de merknaam Keurslager, het zuivelkeurmerk PlanetProof, de EU-reclamecampagne van de kipsector en het kalfsvleesmerk Meatlovers.

Zouden er geen 'geschikte' bedrijven meer zijn? Je zou kunnen denken dat de bedrijven en organisaties die proberen consumenten met '‘misleidende praatjes en plaatjes hun dieronvriendelijke producten te verkopen" hebben laten zien de verkiezing voldoende serieus te nemen. De afgelopen jaren pasten bedrijven verpakkingen en sites aan, waarna de nominaties ingetrokken werden. Op Foodlog bespraken we traditiegetrouw met de genomineerden en experts de almaar hoger liggende lat van Wakker Dier.

Dit jaar ging vakblad VMT de verschillende genomineerden langs voor een reactie.

  • Nominatie: Keurslager: ‘het beste’ leedvlees De Keurslager: “Als Vereniging van Keurslagers nemen wij afstand van de nominatie in de Liegebeestverkiezing van Wakker Dier."
  • Nominatie: Meatlovers: stressloos kalfsvlees Meatlovers" “Hun verhaal over ons kalfsvlees staat recht tegenover de waarden waar wij voor staan." Dat Wakker Dier op de site van Meatlovers een melding vond over kalveren in de open lucht, verbaasde Meatlovers zeer. "We hebben daarop alle pagina’s van de site doorgelopen. Uiteindelijk vonden we op een algemene pagina een paar regels die blijkbaar aan onze aandacht waren ontsnapt en waar de verhaallijnen van twee diersoorten wat door elkaar zijn gehaald. Dit hebben we direct gecorrigeerd."
  • Nominatie: PlanetProof: strenge welzijnseisen? PlanetProof: “Stichting Milieukeur (SMK), dat verantwoordelijk is voor On the Way to PlanetProof, is transparant over de certificeringseisen en alle communicatieuitingen zijn onderbouwd. Dit najaar wordt kritisch gekeken naar de eisen voor het certificatieschema dat per 1 januari 2022 geldig wordt. Daarbij worden ook de dierenwelzijnseisen verder aangescherpt. SMK is met wetenschappers, Wakker Dier en andere maatschappelijke organisaties in contact over deze dierenwelzijnseisen. Wakker Dier heeft SMK duidelijk gemaakt dat het ambitieniveau omhoog kan, en dat is ook waar SMK in goed overleg met alle betrokken partijen naar streeft.”
  • Nominatie: Olvarit: pure leed-ingrediënten Olvarit (Nutricia): "Het beeld dat wordt geschetst herkennen wij niet. Ons beleid ten aanzien van dierenwelzijn is gebaseerd op de internationaal erkende aanbeveling van de Farm Animal Welfare Council (FAWC) en samenwerking met de organisatie Compassion In World Farming (CIWF). We werken hard om voor onze producten uiterlijk tegen 2025 100% High Standard Welfare (HWS) kalkoen te realiseren Als internationaal bedrijf, producerend voor internationale markten, worden zeer strikte eisen gesteld aan zowel ingrediënten als producten. Wij streven eveneens naar voortdurende verbetering van dierenwelzijn op internationaal niveau.”
  • Nominatie: Kiplobby: plofkip met ‘optimaal welzijn’ Nepluvi komt later deze week met een reactie.

  • Reageer
    • Deel
    Druk af