Afgelopen zaterdag werd het reeds gemeld in de regionale pers. Te lichte stierkalveren (onder de 36 kilo) zullen niet, zoals in Denemarken wel gebeurt, zo snel mogelijk na hun geboorte een spuitje krijgen. Volgens Boerderij wordt het nieuws bevestigd door LTO Nederland, Van Drie Groep en FrieslandCampina. ABN Amro Bank lanceerde onlangs een plan waarin de melkveehouders van LTO en FrieslandCampina als grootste zuivelverwerker van ons land de verantwoordelijkheid krijgen om het kalvervraagstuk financieel op te lossen. Dat moet wel omdat kalvermester Van Drie en zijn collega Denkavit de Europese subsidies voor de kalvermesterij zien verdampen. Dat is de reden voor 'alle gedoe'.

Nog onbekend hoe
Het boerenblad schrijft dat er nog geen uitgewerkt plan is voor 'een betere verzorging en mogelijk speciale opfokplaatsen van te lichte kalveren'. Het zou in de komende maanden worden uitgewerkt.

'Maatschappelijk onacceptabel"
Naar aanleiding van recente commotie in de maatschappij die vermoedelijk het gevolg is van een knap ingezette lobby van de kalversector, zegt FrieslandCampina bij monde van voorzitter Piet Boer dat alle betrokken partijen in de melkveehouderij, kalverhouderij en zuivelindustrie in de afgelopen weken "tot het inzicht zijn gekomen dat het simpelweg euthanaseren van te lichte kalveren maatschappelijk geen acceptabele aanpak is".

Henny Swinkels van de Van Drie Groep zegt: "we kijken niet meer naar het precieze gewicht, we kijken in plaats daarvan naar de vraag of een kalf gezond is of niet." Wat dat concreet inhoudt, kan hij nog niet zeggen, schrijft Boerderij.

Ontkenningsfase
Op dit moment zouden handelaren volgens Boerderij "ruwweg zo'n een op de twintig kalveren laten liggen bij hun ophaalronde". Voor heel Nederland zou dat neerkomen op ongeveer vierduizend dieren per jaar, zegt het boerenblad.
Boeren zelf weten echter beter. Vorige week schatte een groep boeren voor Foodlog het aantal dieren in op 100.000. Dit getal werd later vanuit betrouwbare bron ruimschoots bevestigd.

De melkveehouders van LTO en FrieslandCampina lijken dus nog een beetje in een ontkenningsfase te zitten omtrent de omvang van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die zij inmiddels zeggen te erkennen.

Fotocredits: got milk, jenny downing
Dit artikel afdrukken