Dat zegt Russia Today. Volgens de Russische nieuwssite moet Rusland uit hoofde van zijn voedselban jegens Westerse landen een gat dichten van 8% niet via de bestaande nog open kanalen of vanuit het eigen land af te dekken voedingsbehoeften. De producten daarvoor zouden prima uit Latijns-Amerika kunnen komen.

Brazilië, Ecuador, Chili en Argentinië zouden Rusland kunnen voorzien van veevoer, rundvlees, kip, vele soorten fruit, kaas, boter en pinda's.

Geen zorgen om kip
Zowel de EU als de VS zeggen dat ze zich geen zorgen maken over te derven inkomsten uit kipexporten. Beide regio's bouwen hun exporten naar Rusland al jaren af, omdat Rusland steeds zelfstandiger wordt in zijn eigen kipproductie. De VS exporteerden in 2013 7% van hun totale kipproductie naar de Rusland. Europa 6%. Twintig jaar geleden was Rusland bijvoorbeeld nog goed voor een aandeel van 40% in de Amerikaanse kipproductie.

Wat de Russen echter in het Westen blijven kopen omdat ze er zelf niet over beschikken, is het benodigde genetische materiaal. Daarom geldt er geen ban voor broedeieren en kuikens waaruit legkippen en vleeskuikens moeten komen. Die blijft Rusland in het Westen kopen omdat het land er zelf niet in kan voorzien.
Dit artikel afdrukken