We maakten ons de afgelopen weken vrolijk over de Excellente, Superieure en Exquise kerstmenu’s van de Nederlandse supers.
Afgelopen weekend had Joep Habets het erover in de NRC. De Consumentenbond liet ze testen door culi’s. Sommige vielen mee, maar de meeste vielen tegen.

Vorige week sprak een medewerker van een van de supers die Kant & Klare Kerstmenu’s maakt, de redactie erop aan. Kan Nederland koken? – vroeg ze. ‘We maken goed kunnen koken democratisch’ was de boodschap. Minder maar beter, zei AH. Een lezer ging liever pannenkoeken bakken dan zich consuminderen op te laten leggen door de kwaliteitsmaat van de super.

Hoeveel mensen willen graag een carpaccio serveren, maar durven het niet? Dus is er o.m. een Excellente van struisvogel. De redactie testte zo’n pakje. Het vlees was heel neutraal van smaak. Moet dat dan voortaan de referentie worden van 'bijzonder'? We waren nogal teleurgesteld. Zeker voor de 50 euro’s die het gerecht per kilo moet kosten.

Wat ons betreft heeft de pannenkoekenbakker gelijk. Voor veel minder kun je veel meer. Onze gesprekspartner was het daar helemaal mee eens en pakte Jamie Oliver erbij. Kook met Jamie heeft als ondertitel ‘wedden dat ik van jou een topkok kan maken!’

Maar lukt dat? Oliver kreeg de nodig kritiek – ‘Saint Jamie, redder van de natie’ – na zijn laatste laatste boek, The Ministry of Food. Arrogant, vinden heel wat mensen. Jamie test dus z'n eigen houdbaarheid.

Maar wat wil je dan? Ook al wil’ie kookboeken, TV, etenswaar, gadgets en kooklessen verkopen, Oliver gaat ergens voor.

Voor Kerst en het begin van het nieuwe jaar daarom een debat over deze vragen:
- zijn we overgeleverd aan K&K?
- hoe maak je zelf koken ‘cool’, zonder te stranden in pedant-doenerij?Als we het eerste niet willen, zullen we immers een antwoord moeten hebben op het tweede.

Weet foodlog.nl een antwoord te formuleren? We hebben tot 5 januari. Dan starten we een volgende debat.

NB: de aardappeltjes met een reepje spek, ansjovis en salie komen uit Kook met Jamie. Zalig. Even in de oven, met wat zeezout. Moeilijk is het niet. De grootste klojo kan het. En toch lukt het niet. How come, cq. hoe draai je het om?

Dit artikel afdrukken