De schoonmoeder van mijn man gaf hem als verjaardagskado een aanbieding van een vakantieknaller: een sterrendiner mèt overnachting!
Zo kwam het dat wij in Hengelo belandden. Want ik mocht mee, natuurlijk.

Sentimental journey
Een reis terug in de tijd. Tuindorp ’t Lansink lag slaperig in de lentezon, de uitgebreide fabrieksterreinen van Stork-Siemens waren verlaten door de meeste arbeiders omdat het vrijdagmiddag was.
Middenin de wijk lag Tuindorpbad ’t Lansink. Rustiek houten badhokjes en een betonnen duikplank in een vijver met rietkragen en eendjes.
We keken op de makelaarsapp. Er stonden prachtige huizen te koop voor een grijpstuiver……

We aten heerlijk en copieus. Het zachte bed was een trap omhoog. We sliepen lang en werden gewekt door een spelend kind en vogels. De Twentse mevrouw die de sleutels innam, zwom iedere zomer in het Tuindorpbad.

Krentenwegge
Wat neem je mee uit Twente voor de oppas? We hoefden niet lang na te denken, op elke straathoek was een bakker. Mèt krentewegge. Twentser kun je het niet krijgen.

U weet het misschien nog wel, we hebben hier een glutenvrij kind, dus er wordt glutenvrij gebakken.
Alhoewel het kind niet van rozijnen houdt en mijn glutenetende man het brood dus meestal opeet.
Dit glutenvrije rozijnen-notenbrood komt best in de buurt van een krentenwegge. En als je er spijs in rolt en er wat amandelen over strooit heb je zelfs een heerlijk paas-, kerst- of gewoon zondagsbrood! Wel een dag van te voren beginnen wat het moet lang rijzen.

Dit recept is voor een flinke knaap van èèn kilo.

Rozijnennotenbrood zonder kneden
- 500 gram glutenvrije meelmix: 200 gram boekweitmeel, 150 gram havermeel, 100 gram rijstemeel, 50 gram zetmeel (maizena, tapioca of aardappel). Of een kant en klare meelmix.
- 500 gram notenrozijn mix: alles kan, gedroogde vruchten, sesamzaad, krenten, cranberry’s, lijnzaad, etc.
- 2 theelepels gist
- 1 flinke theelepel vlozaad/psyllium of xantaangom
- 2 eetlepels suiker
- 2 theelepels zout
- 1 eetlepel azijn
- 100 cc glutenvrij bier
- 500 cc lauwwarm water

Roer alle droge ingrediënten goed door elkaar. Doe dan de natte ingrediënten erbij en roer tot een homogeen deeg. Het is een beetje nattig. Dek af met plasticfolie en zet op kamertemperatuur weg. Ga na minimaal 10 uur kijken, bestuif werkbank en handen met maizena en vouw het voorzichtig 5 keer over en door elkaar heen.
Doe terug in de kom en laat weer minimaal 3 uur rijzen.
Verwarm de oven voor met een gietijzeren pan of een rømertopf met deksel erin op 230 graden. Doe een bakpapier erin en laat het deeg er voorzichtig in glijden. Bak met deksel tussen de 30 en 40 minuten. Nog een kwartiertje zonder deksel. Lekker! Je kan dit ook mét gluten bakken, gewoon een zak bloem bij de supermarkt kopen en het vlozaad weglaten.

Fotocredits: Wendeline van den Nagel
Dit artikel afdrukken