Dat constateren onderzoekers uit Gent en Wageningen. Zij onderzochten in het kader van het Europese project Veg-i-Trade wat de gevolgen kunnen zijn van klimaatverandering op verse producten Daarover bericht EVMI.
Virussen, bacteriën, schimmeltoxines, residuen
Samen met 22 partners, van universiteiten tot grote industriële partijen, onderzochten ze gedurende 4 jaar wat er gebeurt met virussen, bacteriën, schimmeltoxines en residuen van bestrijdingsmiddelen in verse producten als het klimaat verandert. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van een temperatuurstijging, meer of minder neerslag of zelfs overstromingen. Het onderzoek vond zowel 'in het veld' plaats als aan de hand van statistische analyses.
Temperatuurstijging, overstromingen en verandering in eetpatroon
Een eerste deelstudie laat zien dat eind deze eeuw het risico op toxische stoffen uit schimmels in de tomatenteelt in Polen toeneemt door de temperatuurstijging. In Spanje zorgen hogere temperaturen juist voor minder schimmels, waardoor het besmettingsrisico daar afneemt. In een proef naar overstromingen in een slaveld bleken de concentraties schadelijke bacteriën hoog op te lopen. Onder invloed van UV-straling (zonlicht) nemen die overigens weer snel af zodat het bacteriële risico van overstromingen in zonrijke gebieden weer wordt gecorrigeerd.
Aanpassingscapaciteit en scenarioanalyses
Verder blijkt uit het onderzoek dat het van belang is groenten en fruit zich versneld te laten aanpassen aan klimaatverandering. Per land, sector en bedrijf gaat het om verschillende aanpassingen. Zo moeten planten in droger wordende gebieden beter met droogte kunnen omgaan. In natter wordende geldt het omgekeerde mét bijkomende aanpassingen op het gebied van ziekten en bacteriële infecties.
De onderzoekers pleiten er voor om het voedselveiligheidsonderzoek uit te breiden met scenarioanalyses. In het algemene klimaatonderzoek zijn die al jarenlang gebruikelijk. In de Veg-i-Trade is een eerste versie van een scenarioanalyse opgenomen.
De gebundelde onderzoeksresultaten zijn verschenen in een speciale editie van Food Research International.
Fotocredits: 'Hairy Tomato', beschimmelde tomaat, Comrade Foot
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#12 Engelbert, SORRY?????????? Wil je ij dan nu gewoon zeggen dat er LEUGENS op on eigen NOS journaal verteld worden??????????????? Dat van die aardappels is op de NOS geweest, sorry, maar dat zuig ik niet uit mijn duim.
Hoewel ik veel op de NOS zie wat ik wel als leugens beshouw, maar dat is een hele andere zaak en niet aan de orde hier.......
Als in dat pakje een rotte mispel zit, hetgeen niet verwacht was, er zou immers rotte vis in moeten zitten, dan is dat onderzoek op niks gebaseerd. Overigens wij hadden vroeger een paar mispelbomen en we lieten de mispels hangen tot ze inderdaad rot waren. Heerlijk, man! In het artikel wordt louter en alleen gesproken over een hypothese nl ALS het klimaat verandert, dan KAN dat gevolgen hebben etc. Zijn de wetenschappers er zo zeker van dat het klimaat verandert. Als die klimaatverandering is aan te tonen dan laat ze plaats, tijd, tijd van het jaar, zon en regen en waarschijnlijk nog een heleboel andere factoren aangeven waaronder ze de invloed hebben gemeten. Gaan ze scenario's maken, dan denken ze te weten hoe die beïnvloeding verloopt. De vertaling van de uitkomsten van de scenario's naar de werkelijkheid, is een heel gevaarlijk karwei. Als we allemaal de raad van Franciscus opvolgen en de moslims nog een tandje er bij zetten, dan is de voorspelling van 9 miljard aardbewoners naar alle waarschijnlijkheid naar de knoppen.
Ook ik ben een wetenschapper, net zoals jij Henk en iedereen die hieronder gereageerd heeft. Als we een pakje krijgen met een strik erom maken we die open, we willen weten wat erin zit. Dan heb je wetenschap.
In het bovenstaand artikel gaat het feitelijk maar om één zin: "De onderzoekers pleiten er voor om het voedselveiligheidsonderzoek uit te breiden met scenarioanalyses."
Dat is, nogmaals, wat me zorgen baard.
Laat ik het proberen uit te leggen met dat zelfde pakje, voordat we die open maken gaan we in al onze wijsheid "gokken" wat er in het pakje zit. Zeggen er 7 van de 10 het is een rotte vis (wil ik niet hebben) dan wordt dit als waar aangenomen.
We maken hem open en zien er een rotte Mispel (ik heb hem nog nooit geproefd maar schijn een delicatesse te zijn) in zitten.
Die 7 zeggen: "zie je wel we wisten dat het iets rots was, we hadden gelijk." om hun onderzoek te legitimeren.
Wat ik hiermee wil zeggen is; onderzoek iets wat mis is (en pas daar het beleid op aan) maar ga niet voorspellen wat mis kan gaan (en er beleid wordt gevormd die met voortschrijdend inzicht averechts heeft gewerkt).
P.s. Henk, wat hier (op FL) gebeurt is dat niets voor iets aangenomen wordt en daarom is er discussie. Het gaat mis in de snelle (social-) media die iets voor waar aannemen en verder niets uitdiepen.
bevolkingsaanwas: Paus Franciscus pleit voor grote gezinnen, ook al hoeven we niet te fokken als konijnen. De moslims brengen de zeer grote gezinnen al in de practijk.
De Rabobank gaat er van uit dat er in de nabije toekomst 9 miljard mensen te voeden zijn. Zulke "voorspellingen" doen het altijd goed bij de promotie van de land- en tuinbouw ten bate van de bank zelf.
Opmerkelijk is dat in deze discussie opnieuw de wetenschap, cq de wetenschapper de gebeten hond(en) zijn, zij schrijven maar rapporten en maar rapporten om zelf , maar aan de slag te blijven. Wat gebeurt hier klakkeloos worden rapporten geciteerd en als bewijs aangevoerd. Das weinig konsekwent, toch!
Astrid, als ik jouw onzin over de aardappelteelt lees dan wil ik er na deze reactie verder ook geen woorden meer aan vuil maken. Je hebt geen idee van de werkelijkheid. Ga eerst eens kijken en overtuig jezelf dat jouw huidige visie ver van de werkelijkheid afstaat. Jij bent met zo'n reactie het beste bewijs dat de consument heel ver van de hedendaagse voedselproductie af is komen te staan ( behalve in je eigen moestuintje)