Wetenschappers van de Amerikaanse Cornell University waarschuwen dat de wereld aan de vooravond van een serie 'mega-droogtes' staat - als gevolg van de klimaatverandering. Mega-droogtes zijn hete en droge periodes die tientallen jaren kunnen aanhouden. De huidige droogte in Californië zou er nog kinderspel bij zijn.

Risico van 5-15% naar 20-50%
Dr. Toby Ault, de onderzoeksleider, zegt in The Independent: “we kunnen nu megadroogtes expliciet toevoegen aan de lijst met risico's die door de klimaatverandering verergerd worden. Zonder klimaatverandering zou het risico op een megadroogte deze eeuw in het zuidwesten van de VS 5 tot 15% zijn. Met de klimaatverandering springt de waarschijnlijkheid daarvan naar tussen de 20 en 50%, waarbij het zuidelijkste deel van het land het grootste risico loopt."

Voedsel en waterschaarste leiden tot humanitaire crisis
Andere experts sluiten zich bij Ault aan en wijzen op de risico's van megadroogten op de wereldwijde voedselproductie en economie. In het verre verleden hebben megadroogten hele beschavingen doen verdwijnen, zoals de 13e eeuwse Puebloan Indianen in de VS, of het 14e eeuwse Khmer keizerrijk in Cambodja. Maar op onze moderne, volgepropte aardbol is (volks)verhuizen simpelweg niet meer mogelijk, vooral omdat megadroogten zich in verschillende regio's tegelijk kunnen voordoen. Het zuidwesten van de VS, Zuid-Europa, grote delen van Afrika, India, Australië en veel van Centraal- en Zuid-Amerika kunnen allemaal getroffen worden door een megadroogte. Met de impact die dat heeft op de voedselproductie en watervoorziening kan de wereld regelrecht op een humanitaire crisis afstevenen die in aantal getroffenen alle hongersnoden uit de geschiedenis doet verbleken.

Het onderzoek is gepubliceerd in The American Meteorological Society's Journal of Climate.

Fotocredits: Vladimer Shioshvili
Dit artikel afdrukken