Daarmee maakt Joe Biden zich ongeloofwaardig, vindt de krant. Dure benzine is juist goed, want dat zou de Amerikaan doen omkijken naar een zuinigere auto of een elektrische. Daar zit nou juist het probleem. Daar heeft de achterban waar Biden het voor doet geen geld voor. En daarom wil hij de olie nog even extra laten spuiten. Na de honderden miljarden van de corona-geldpers, is het alternatief nog meer gratis geld in de economie pompen. Met subsidies kan het volk een Tesla kopen. Maar omdat alles duurder wordt, worden die arme sloebers daar niet wijzer van. Elon Musk, de elektrische automaker en ruimtevaartpionier voor de rijken en zelf inmiddels de rijkste man ter wereld, wel. Dat kan de bedoeling niet zijn.
Een historisch dilemma dient zich aan.
Geeft de koning van nu brood of kiest hij voor taart? In beide gevallen bijt hij in zijn eigen staartMoet Biden de directe belangen van zijn volk of zijn idealen dienen, nu die twee uit elkaar beginnen te lopen en klimaatpolitiek vooral de rijken in de kaart speelt? Het is alsof de krant nog nooit heeft gehoord van die beroemde zin 'als er geen brood meer is, eet je toch taart!'. Die van de werkelijkheid vervreemde gedachte klonk toen het gepeupel van Parijs klaagde dat het niet genoeg te eten had.
In dezelfde krant schrijft econoom Sweder van Wijnbergen dat het uit moet zijn met het geneuzel van polderende klimaattafels. Gewoon keiharde taksen op koolstofuitstoot. Dat helpt bedrijven slim het goede doen. Het kan, maar het zal het dagelijkse leven heel veel duurder maken. Van Wijnbergen waarschuwt dat de klimaatschade straks nóg duurder zal worden. Klopt. De extra regenval van juli in Limburg alleen al blijkt volgens RVO een schadepost van €1,4 miljard. Zoiets komt straks - naar de verwachting van het IPCC - op een aantal manieren met grote regelmaat en steeds heftiger terug in de vorm van schade door hitte, droogte en water.
De vraag is hoe het volk zal reageren op deze harde voorstellen om het probleem vanuit de belevingswereld van de elite op te lossen, de rijken rijker te maken en de massa duur te laten betalen.
De taart-woorden worden toegeschreven aan de Franse koningin Marie-Antoinette, net voor het uitbreken van de voor haar nek kwalijk afgelopen Franse revolutie. Dat klopt niet helemaal want het zinnetje is verzonnen door de wijsgeer Jean-Jacques Rousseau, maar de logica die eruit spreekt - of het gebrek daaraan - herhaalt zich in de geschiedenis. Dat is best eng. Geeft de koning van nu brood (en houdt hij het volk rustig) of kiest hij voor taart (en dient hij het klimaat)? In beide gevallen bijt hij in zijn eigen staart.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Harry Romijn #17 ''Hoogste tijd dus om daar iets van te leren. En de kwalijke kanten overslaan, want daar is heel wat over op te noemen: Van Tibetanen tot aan de Oeigoeren, van "right to copy" tot regelrechte hacks van technologie, met als toppunt: het Westen, die hier Chinezen opleidt: ja echt, de zieligsten uit dat land ( oh domkop).''
Dus we moeten China's misdaden tegen de menselijkheid negeren en moeten we net als China mensen degraderen tot een middel om een bepaald (economisch) doel te bereiken?
@piet hermus #21
Het is niet alleen CCP die last heeft van arrogantie, kijk maar naar de Verenigde staten, ze denken overal democratie te kunnen introduceren door militair in te grijpen maar overal laten ze een nog grotere puinhoop achter, of het nou Vietnam, Irak of Libië was werd de situatie vaker slechter wanneer de dictator was verdreven en de Amerikanen weg gingen en nu kunnen we Afghanistan aan het lijstje toevoegen.
Afghanistan wordt wel eens de Graveyard of empires genoemd, omdat de Britten het meerdere keren binnenvielen en faalden, de Sovjets vielen Afghanistan binnen en werden weer verdreven waarvan de laatste keer een zware tol eiste voor de Sovjets en einde van de Sovjet-unie in luide, maar ook het ontstaan en de opmars van de Taliban.
#22 Frank Eric, Ik heb er een aantal keer met eigen ogen mogen zien hoe het daar werkt. Half afgebouwde stadsdelen groter dan de bijlmer, vele industriële projecten die uiteindelijk op niets uitlopen, burgers die als speelbal worden misbruikt ontzet uit hun eigen huis voor een of ander prestige park.
Elke westerse zakenman of politicus die zich vol verwondering uitlaat over Chinese wonderen is of achter Chinees geld aan of heeft een groot bord voor z’n kop.
Tuurlijk zijn wij arrogant maar de Chinees overtreft dat met gemak.
#20 Martinus, "China’s arrogantie gaat ook zorgen voor hun val." Ja, wanneer?
Ik heb zomaar een vraagje: zijn wijzelf niet vreselijk arrogant?
Als je het inkomen per capita bekijkt, waar zou de arrogantie kunnen zitten?
#17 Harry. Japan na 1854, de gedwongen openstelling. Al in 1905 versloeg ze succesvol de Russische vloot.
#20 Martinus. Dat gebeurde eerder en vaker. Dat gebeurt uiteindelijk met alle wereldrijken en met alle landen. Hoogmoed komt voor elke val. China viel eerder met het einde van het keizerrijk. (Of is de periode Sun Jat Sen en nu 100 jaar CCP een soort voortzetting daarvan op andere wijze?). Nu is Japan dus mede aan het vallen, na de succesvolle periode en ook hun eigen Wirtschaftswunder na net als Duitsland vernietigd te zijn in WOII.
#19 Harry je hebt je credits gehaald hoor.
Dat catching up effect heb ik elders ook gezien. Tuurlijk doen de Chinezen het beter dan de Indiërs, Indonezen etc.
Maar hebben we dat vaker gezien jazeker, wij hadden een gouden eeuw, de Belgen ook, De Duitse industrie kreeg een boost in WO2 en die bedrijven zijn nog steeds succesvol. En we begrijpen die piramides nog steeds niet.
China’s arrogantie gaat ook zorgen voor hun val.