In het vooraanstande blad JAMA Pediatrics is een van de eerste systematische onderzoeken naar het aanpassen van het gezinsgedrag gepubliceerd. De onderzoekers werkten met 120 gezinnen met kinderen in de leeftijd 2 tot 5 jaar. In de VS is inmiddels 17% van de jeugd obees.

De onderzoekers hielpen de ene helft van hun proefgezinnen hun gedrag aan te passen door gezondheidscoaches langs te sturen die ook met regelmatige mailtjes en SMS-berichten tips bleven geven. Kleinschalige, praktische begeleiding, gericht op minder televisie kijken (bij voorkeur de televisie uit de slaapkamer van het kind verwijderen), meer spelen (ook tijdens huishoudelijk werk), gezamenlijk eten (aan tafel) en de kinderen meer laten slapen (dankzij een bedtijd-routine van 'bad, boekje, bed'). De andere helft van de gezinnen kreeg vier keer schriftelijke informatie over de ontwikkeling van kinderen, zonder verdere follow-up.

Na een half jaar bleek de gewichtstoename in de begeleide groep aanmerkelijk afgenomen. De kinderen sliepen drie kwartier langer en keken bijna een uur minder tv. Alleen het samen aan tafel eten sloeg niet aan. Tussen verschillende etnische groeperingen waren geen verschillen waarneembaar.

De onderzoekers zijn enthousiast over de resultaten. Onderzoeker Thomas Robinson zegt op MedicineNet: "Het is niet eenvoudig dit gedrag en BMI te veranderen in een wereld waar junk food en televisietijd zo de boventoon voeren, en gezinnen voor enorme financiële en sociale uitdagingen staan. Ik vind het opwindend dat een studie zoals deze positieve resultaten laat zien".

Fotocredits: 'TV is losing its grip on a new generation', Lars Plougman
Dit artikel afdrukken