Dat wereldwijd erkende certificaat is alleen weggelegd voor bedrijven die excellent presteren op gebied van milieu en sociale ethiek. In totaal zijn ruim 6.000 bedrijven in 80 landen B Corp gecertificeerd.
Kipster leerde naar eigen zeggen dat diervriendelijke veehouderij zo goed als onmogelijk is. Maar zolang mensen nog dierlijke producten willen, ziet het bedrijf het als zijn plicht dieren zo goed mogelijk te behandelen en openheid te geven over hoe het vee leeft en sterft.
Dat doet Kipster met zijn 3 Nederlandse en 4 Amerikaanse boerderijen.
“Dit certificaat bevestigt ons voortdurende streven naar meer duurzaamheid, transparantie en maatschappelijke verantwoordelijkheid”, aldus boer Ruud Zanders, medeoprichter Kipster. "Het B Corp-certificaat weerspiegelt onze manier van ondernemen, die er kort gezegd op neerkomt dat we duurzaamheid en dierenwelzijn belangrijker vinden dan winstoptimalisatie. We geloven dat boeren een sleutelrol kunnen spelen bij het oplossen van de uitdagingen van vandaag en het creëren van een duurzame toekomst.”
Recent schreef Ruud Zanders op Foodlog hoe hij naar dierenwelzijn in de moderne dierhouderij kijkt. Lees zijn Vijftig jaar tussen de beesten.
Een recent onderzoek naar eieren als onderdeel van gezonde voeding is lovend over eieren. De onderzoekers vinden dat er overtuigend bewijs dat eieren voedzaam zijn. Ze zeggen zelfs dat een hogere eierconsumptie in Europa 'talrijke gezondheidsvoordelen' biedt. Hoogleraar volksgezondheid Jaap Seidell (VU) laat merken positief te zijn over de consumptie van eieren die door waarschuwingen tegen cholesterol in een kwaad daglicht zijn komen te staan. Volgens de jongste inzichten zijn de wetenschappelijke opvattingen van waaruit het advies eieren te mijden werd gegeven, achterhaald. Het ei hoort ook volgens de wetenschap weer bij.
Eieren: lang gedemoniseerd vanwege het cholesterolgehalte maar de voedingswaarde is daarmee ondergesneeuwd. Bovendien als dierlijke eiwitbron duurzamer dan andere.
— jacob seidell (@jaapseidell) July 3, 2023
Eggs: Healthy or Risky? A Review of Evidence from High Quality Studies on Hen's Eggs https://t.co/1MSwK6JMAp
Hoewel sommige voedings(des)kundigen de indruk wekken bij te draaien, meent Het Ei zelf dat het nog steeds vecht tegen de bierkaai.
VC:
‘Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.’
24Kitchen:
‘De aanbeveling is daarom om maar 2 tot 3 eieren per week te eten, omdat je anders teveel verzadigd vet en cholesterol binnen kunt krijgen.’
National Library of Medicine:
‘People who eat an added three or four eggs a week — or the equivalent of an additional 300 mg of dietary cholesterol — have a higher risk of both heart disease and early death compared to those who eat fewer eggs, new research finds.’
Maar er gloort hoop.
amdietetics.com
‘Eggs are a wonderful source of nutrition. Two to three eggs a day can be safely eaten as long as they are eaten as part of a healthy diet.’