Uit onderzoek van Public Health England blijkt dat kinderen drie keer meer suiker binnenkrijgen dan de maximale aanbevolen hoeveelheid volgens de richtlijnen. Dat schrijft The Guardian. “Kinderen van 5 jaar moeten niet meer dan 19 gram suiker - wat gelijk staat aan 5 suikerklontjes - per dag gebruiken, maar het is makkelijk om daar overheen te gaan”, aldus Alison Tedstone van Public Health England.

In 2014 bleek al dat tandbederf voorkwam bij 31% van de 5-jarigen en 46% van de 8-jarigen
Voor kinderen van 7 tot 10 jaar is 24 gram – 6 klontjes – het maximum. “Teveel suiker kan leiden tot pijnlijke problemen met de tanden en overgewicht. Dit heeft een slechte invloed op het welzijn van de kinderen, omdat er een grotere kans is dat ze gepest worden, weinig zelfvertrouwen hebben en schooldagen missen.” In 2014 bleek al dat tandbederf voorkwam bij 31% van de 5-jarigen en 46% van de 8-jarigen.

App
Public Health England start nu een campagne op televisie, via advertenties en scholen om het gebruik van suiker terug te dringen. In het kader van deze ’Sugar Smart campaign’ is een gratis app ontwikkeld, waarmee mensen door het scannen van de barcode precies kunnen zien hoeveel suiker een product bevat. Op deze manier moeten mensen, vooral ouders, zich bewuster worden van de hoeveelheid suiker in alledaags eten en drinken. De app werkt op ruim 75.000 producten. Daarnaast dringt de overheidsinstantie aan op het verminderen van kindgerichte reclame rondom suikerrijke producten.

Vervangen door melk en water
Tedstone raadt ouders vooral aan zoete dranken voor de kinderen te schrappen uit hun dagelijkse voedingspatroon. “Het is een prima optie om suikerrijke dranken te vervangen door suikerarme dranken, water of melk. Ouders moeten goed nadenken hoe ze kinderen minder zoete producten kunnen laten eten of drinken en de app kan hierbij helpen.”

Fotocredits: Sugar, Uwe Hermann
Dit artikel afdrukken