De eerste drie supermarkten in België van Jumbo komen in Rijkevorsel, Pelt en Lanaken, in de grensstrook met Nederland. Donderdag opende de Veghelse supermarktketen officieel het kantoor in Brasschaat vanwaaruit de uitrol over België gecoördineerd wordt.

Voor volgend jaar staan er 12 tot 15 supermarkten op de planning; in totaal wil Jumbo in België ruim 100 winkels openen. Of dat allemaal zonder slag of stoot zal gaan, is de vraag. Concurrent Albert Heijn, die in België tot de goedkopere supermarkten behoort, kreeg het de afgelopen jaren verschillende keren aan de stok met lokale concurrenten, schrijft het FD. Die maken bijvoorbeeld bezwaar tegen de '1+2 gratis'-acties waarmee Albert Heijn de Belgische markt opschudde.

Ook groothandel Sligro, die eveneens zijn zinnen op Belgische klanten heeft gezet, kampt met concurrenten die "bezwaarschriften indienen en rechtszaken aanspannen" om de Hollanders zoveel en zo lang mogelijk mogelijk buiten de deur te houden.

Waarom? De Nederlandse bedrijven willen hun kosten verlagen door een grotere omzet. In Nederland kunnen ze niet meer groeien en dus zakken ze af naar België. Die markt wordt echter al bediend door Belgische bedrijven. Omdat het aantal Belgen gelijk blijft, moeten die nu niet alleen onderling maar ook met de Nederlandse nieuwkomers vechten om de Belgische klant.

De in België wat duurdere Jumbo ziet de uitrol over België met vertrouwen tegemoet. "Net als in Nederland, wil Jumbo ook van de Belgische klanten Jumbo-fans maken, door van boodschappen doen een feest te maken. We denken ons goed te kunnen onderscheiden van andere Belgische supermarkten. Want bij Jumbo hoeven klanten niet te kiezen tussen prijs, assortiment of service, maar vinden zij alles in één supermarkt," zei de Belgische topman Peter Isaac bij de opening van het kantoor in Brasschaat.
Het Financieele Dagblad - Jumbo maakt eerste locaties in België bekend
  • Deel
Druk af