Afgelopen week maakte de Farmers Defence Force (FDF) bekend dat supermarktformule Jumbo volgens Gedeputeerde Staten voor geen van zijn lokaties in de provincie Noord-Brabant een Natuurbeschermingsvergunning (NBV) heeft. Als de organisatie handhaving weet af te dwingen, kan dat de bevoorrading van het bedrijf serieus raken.

Rond de middag maakten de boeren van de FDF vandaag bekend dat het distributiecentrum van Jumbo in de gemeente Raalte, provincie Overijssel, geen afdoende NBV heeft. Alleen als er maandelijks minder dan zeven vrachtwagens komen laden of lossen, is geen vergunning nodig. Volgens de organisatie zou het duidelijk zijn "dat er veel meer vrachtwagens af en aan rijden." De FDF heeft daarom aangifte tegen Jumbo gedaan en de provincie gevraagd tot handhaving over te gaan. Dat betekent dat het aantal rijbewegingen moet worden teruggebracht tot het toegestane aantal. De provincie Overijssel zegt nog niet te weten of Jumbo echt een vergunning nodig heeft.

Op RTV Oost geeft Jos Ubels, vicevoorzitter van de FDF, aan waar hij zijn organisatie te doen is. "Wij hebben uitgezocht dat er heel veel onvergunde bedrijven in Nederland zijn. Als je alleen in Noord- en Zuid-Holland de onvergunde bedrijven buiten de agrarische sector een vergunning wil geven en je gebruikt daarvoor de stikstofruimte van boeren, dan heb je daarvoor alle boeren van Nederland nodig. Dan is er geen boer meer over." De vleesveehouder uit Anderen in Drenthe wil daarmee aantonen dat de stikstofcrisis die Nederland nu al ruim twee jaar treft strikt juridisch is. Volgens Ubels’ redenering is er geen uitweg en dus geen probleem omdat in de werkelijkheid waarin ons land functioneert uitstoot nu eenmaal onvermijdelijk is.

Die analyse probeert de FDF tussen ieders oren te krijgen. "Eigenlijk willen wij dat we een keer stoppen met die hele stikstofhysterie", zegt Ubels. "Er wordt nu gepraat over dat de boeren hun stikstofruimte moeten inruilen zodat andere sectoren door kunnen. Maar voor we die discussie aan gaan wil ik eerst wel weten hoeveel ruimte er nu is."

Later op de dag volgde het nieuws dat ook de twee distributiecentra van HEMA in Utrecht niet over NBV's blijken te beschikken. HEMA werd eind 2020 eigendom van de eigenaren van Jumbo.

FDF-voorzitter Mark van den Oever noemt de tactiek waarmee zijn organisatie te werk gaat 'oproken'. De FDF probeert politiek en bestuurders de - in de ogen van de organisatie - absurditeit van het stikstofbeleid te laten zien ten koste van organisaties die ze er juridisch voor in de waagschaal willen stellen. Onder de supermarkten oogst vooral Jumbo de gram van de boeren omdat het bedrijf zijn laagsteprijsgarantie al jarenlang als formule-kenmerk hanteert. FDF wil hogere prijzen voor boeren in alle supermarkten en richt zich daarom als eerste tegen het bedrijf dat consumenten het grootste voordeel biedt. Door bedrijven klem te zetten, probeert de FDF de overheid te dwingen het stikstofdossier van tafel te halen. Het alternatief is het onmogelijk maken van delen van de economie en zelfs de voedselvoorziening. Een hard spel.
  • Deel
Druk af