image

We eten overal en altijd. Onderweg, in de trein, de auto en de bus. In het vliegtuig, hoppend van Amsterdam naar London of Barcelona. Daarna weer in de metro op weg naar het centrum.
Of gewoon ff snel op de fiets, achter de PC, op het werk. Maar in ieder geval steeds minder thuis aan tafel.

Onderzoek onder jongeren wijst uit dat ze niet meer weten hoe vaak en wat ze in hun mond hebben gestopt. Een veeg teken.

Zojuist te lezen op agripress.be:

Veel jongeren weten niet hoe vaak ze op een dag eten. Ruim 55 procent van de jongeren in Nederland kan hier geen goede inschatting van maken. Dat blijkt uit het Jongeren Consumptieonderzoek van Breaker [het 'on the go' yoghurtdrankje van Friesland Foods, dv].

Het doel van het onderzoek was inzicht te krijgen in het eetgedrag van Nederlandse jongeren tussen de dertien en dertig jaar. Voor het onderzoek werden 779 personen van dertien tot dertig jaar gevraagd exact bij te houden wat ze 24 uur lang aten. Het Onderzoek is uitgevoerd gedurende drie weken. Zo blijkt dat ruim 20 procent van de ondervraagden het aantal eetmomenten onderschat en 35 procent het aantal overschat. In totaal konden vier type eters onderscheiden worden: Snoepers, Snelle Eters, Strebers en Sociale Eters. Ieder eettype eet om geheel eigen reden tussendoortjes.
De Streber eet vooral energierijke, gezonde tussendoortjes als appels of bananen, terwijl de Sociale Eter zichzelf vooral verwent met een koekje of een chocoladereep. De Snoeper eet tussendoortjes als aanvulling tot de volgende maaltijd en kiest dan voor een patatje of chips. De Snelle Eter kiest vooral gemakkelijke snacks als kleine snoepjes of iets uit een automaat.

Thuis- versus uitwonend
80 Procent van de thuiswonende jongeren ontbijt dagelijks. Ook eten ze iets vaker twee ons groenten (56 procent) dan hun uitwonende leeftijdsgenoten (47 procent). Uitwonenden eten echter vaker fruit (37 procent tegen 27 procent van de thuiswonenden). Avondeten doen zowel uit- als thuiswonende jongeren in rap tempo. Bijna de helft redt het om binnen twintig minuten het avondmaal te nuttigen.
Afvalrace
Ook werden aan de respondenten vragen gesteld over diëten en lijnen. Zo blijkt bijna één op de tien meisjes tussen de dertien en 21 jaar op dit moment een dieet te volgen. In totaal heeft 36 procent van vrouwen in deze leeftijdscategorie één of meerdere keren gelijnd. Van de vrouwen tussen de 22 en dertig jaar heeft ruim de helft wel eens een dieet gevolgd. 29 procent van deze vrouwen lijnde zelfs meer dan één keer. Mannen doen niet mee aan de afvalrage. Van alle ondervraagde mannen tussen de dertien en dertig had zo'n 10 procent wel eens gelijnd.

Eetlust
Opvallend is dat mannen beduidend minder tussendoortjes eten als ze ouder worden. Van de groep mannen van dertien tot 21 jaar eet bijna 80 procent dagelijks een tussendoortje. Bij mannen tussen de 21 en 30 jaar is dit 47 procent. Bij vrouwen is dit verschil minder groot (74 procent versus 65 procent).


Kijk op www.eventussendoor.nl voor meer informatie (site gesponsord door Friesland Foods).
Dit artikel afdrukken