De Duitse slachter en vleesverwerker Tönnies is in gesprek met het Braziliaanse JBS en een Aziatische partij over een mogelijke overname, schrijft Bloomberg op basis van diverse bronnen. Bij verkoop zou Tönnies ongeveer €4 miljard waard zijn.

Tönnies hoort tot de grootste vleesverwerkers van Europa en is een directe concurrent van het Nederlandse Vion. Het bedrijf slacht varkens (20,8 miljoen in 2020) en runderen en heeft vestigingen in Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De omzet was vorig jaar ruim €7 miljard, iets lager dan in 2019 aldus Boerenbusiness.

Het bedrijf kwam vorig jaar fors in opspraak toen alle 7.000 werknemers van de vestiging in Rheda-Wiedenbrück in quarantaine moesten nadat er meer dan duizend coronabesmettingen waren vastgesteld in de fabriek. Dit voorjaar zou Tönnies verschillende branchegenoten hebben benaderd om een mogelijke verkoop te bespreken, waaronder JBS, Tyson Foods, WH Group (het Chinese bedrijf dat in 2013 Smithfield Foods kocht) en diverse andere Aziatische spelers.

Het familiebedrijf is voor 95% in handen van de neven Clemens ('de worstkoning') en Robert Tönnies. Deze zomer willen ze de knoop doorhakken. Het is overigens ook nog steeds denkbaar dat Tönnies in handen van de familie blijft.

Het Braziliaanse JBS, ’s werelds grootste vleesproducent met een jaaromzet van €43 miljard, is op het overnamepad. Onlangs nam het bedrijf het Nederlandse Vivera over voor €341 miljoen. Daarmee kreeg JBS voet aan de grond binnen de Europese markt van vleesvervangers. Ook deed JBS overnames in het Verenigd Koninkrijk en Australië.
  • Deel
Druk af