De koop betreft de 3 fabrieken en het R&D centrum in Nederland. Het huidige management- en directieteam blijven het bedrijf leiden na de overname. Bij het bedrijf werken 400 mensen.

De vleesvervangende producten van Vivera zijn te koop bij de grote supermarkten in vrijwel alle landen van de Europese Unie. Het bedrijft zijn belangrijkste marktaandelen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In totaal liggen de producten in de schappen van 27.000 winkels.

De eigenaren van Vivera tonen zich blij met de overname omdat JBS hun producten een gemakkelijker entrée op de wereldmarkt kan bieden. JBS heeft in één klap een gevestigde partij binnen zijn poorten waarde het de markt voor vleesvervangers binnen zijn omzet kan houden. JBS heeft al plantaardige merken, zoals Seara Incrível (plantaardige hamburgers) en Planterra OZO in de Verenigde Staten. Met Vivera verankeren de Brazilianen zich in Europa.

JBS verwerkt en verkoopt gevogelte, varkensvlees, rundvlees en lam. Het bedrijf heeft wereldwijd ruim 245.000 werknemers in dienst. De belangrijkste landen waarin het bedrijf actief is zijn Brazilië, de Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk, Australië en China. In 2018 slachtte JBS dagelijks circa 77.000 runderen, 116.000 varkens en 13.6 miljoen kippen.

De overname is inmiddels goedgekeurd door de Raad van Bestuur van JBS. De mededingingsautoriteiten en ondernemingsraad moeten nog toestemming geven. In de markt gingen geruchten dat Vivera voor €400 miljoen te koop stond. Dat werd beschouwd als een hoog bedrag omdat de hoge investeringen van de laatste jaren de winst van Vivera zouden hebben gedrukt.

Volgens Pablo Moleman, manager voedingsindustrie Nederland bij de vegan organisatie ProVeg International, op Foodpro betekent de overname dat de vleesindustrie aan het begin van "een grote omschakeling van dierlijke naar plantaardige productie". Hij noemt het "een zeer belangrijke marktsignaal" dat nu ook de grootste vleesverwerker in de wereld de markt betreedt met vegetarische producten. Brazilië is de grootste roodvlees exporteur in de wereld.
Dit artikel afdrukken