Petitie
Met dat doel voor ogen diende Oliver vorige maand een officiële petitie (getekend door meer dan 150.000 mensen) in om een debat over een suikertaks aan te vragen. De Britse overheid antwoordde geen sugar tax te zullen invoeren. Wel is de regering bezig een overkoepelend beleid op te stellen dat kinderobesitas tegen moet gaan. Dat plan dreigt echter vertraging op te lopen. Voorbereidende rapporten zijn, ondanks protesten, niet openbaar gemaakt.
Overheidsmaatregelen
Oliver getuigde voor de commissie dat opeenvolgende regeringen generaties Britten in de steek hebben gelaten omdat ze de suiker- en levensmiddelenindustrie hun gang hebben laten gaan en geen maatregelen hebben genomen om voedsel en drinken gezonder te maken. Hij riep de Britse premier David Cameron op 'dapper' te zijn en zijn oren niet te laten hangen naar de grote voedingsbedrijven. Volgens Oliver is premier Cameron 'alles met betrekking tot voedingsbeleid' aan het overwegen en vindt hij het onderwerp 'incredibly important'. "We staan voor een van de belangrijkste items van de komende 20 jaar. We moeten zeker stellen dat hij dapper is". Cameron moet volgens Oliver laten zien 'wie er nu eigenlijk de baas is', de regering of de voedingsindustrie. "Ik wil niet dat economische overwegingen zwaarder wegen dan de gezondheid van onze kinderen. Over mijn lijk. De industrie moet ingetoomd worden", zei Oliver volgens de DailyMail.
Eigen initiatieven
Jamie Oliver nam de gelegenheid te baat om een eigen voorstel in te brengen. Hij stelt voor de hoeveelheid suiker in frisdranken zichtbaar te maken in vorm van het aantal theelepels dat er in zit. Om duidelijk te maken wat hij bedoelde, deelde hij flesjes uit met aangepaste etiketten. Op een flesje Pepsi-cola stonden 14 theelepels. Met een zodanig simpele ingreep krijgen ouders volgens Oliver een krachtig wapen in handen om de juiste keuzes te maken. Hij herhaalde verder zijn eerdere pleidooien voor een verbod op energiedrankjes in lunchpakketten, reclames voor junkfood pas na 21.00 uur 's avonds, meer kooklessen op scholen en een beperking op snackbars in de buurt van scholen.
Vooruitlopend op een officieel standpunt heeft Jamie Oliver in zijn eigen restaurants inmiddels een sugar tax doorgevoerd. De 10 pence heffing heeft effect, zegt hij. Zo'n 6 tot 7% van de klanten kiest voor een ander drankje.
Fotocredits: theelepels suiker, DailyMail
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Rudolphs bakery weleens gezien Adriaan? Ziet er allemaal lekker uit, maar ook allemaal veel te zoet, ik kijk dan liever 'makkelijke maaltijd', dan heb je wat meer ideeën voor het gewone avondeten(of zelfs lunch), maar programma's waarin gebak en koekjes enz gemaakt worden zijn nu eenmaal populair. Er zijn mensen die werkelijk elk weekend een taart oid bakken.
Zou mooi zijn als Nederlandse TV-koks deze strijd ook zouden aangaan. Maar ik vrees van niet, wij hebben Heel Holland Bakt. Beter gezegd: Heel Holland Bakt Zich Ziek - een kijkcijferkanon. Waarom geen serie met als titel Heel Holland Kookt Gezond?
Die VPRO-serie met Yvette van Boven vond ik in dat licht bezien ook niet echt wereldverbeterend. Ja, ze bracht het 'leuk', Koken Met Van Boven, maar ze gooide er zo vaak (en veel) suiker in dat ik dacht dat ze door BigSugar gesponsord werd.
Crimineel is het, het 1-2tje van BigFood en BigPharma. De ene maakt je ziek, waarop de ander je nog zieker maakt - all 4 the money. En de overheid kijkt weg cq handenwrijvend toe.
Dus kom op Pierre Wind, Robert Kranenborg, Joop Braakhekke, Herman den Blijker, Jonnie Boer en al die andere (TV)-koks: spreek je uit!
soms maakt Jamie er idd een zooitje van met koken, maar hij doet niet aan frummelen met eten, gewoon bakken en op bord kwakken, zo doe ik het thuis ook, dan ga ik ook niet met een lepel alles netjes op een hoopje leggen en met wat jus of saus(als we dat zouden eten)een paar streepjes trekken. Dat trekt mij aan de makkelijke maaltijd ook meer aan, geen gedoe, gewoon rommelen en opscheppen.
Wat de suikertaks betreft, heb laatst de film 'Bought' zitten kijken. Het is een hele lobby(in de US dan, hier misschien ook wel redelijk wat)tussen de regering, Big Pharma en Big Food waar allerlei ambtenaren enz doorheen wandelen via de draaideur techniek. Op die manier lijkt het erop dat de regering gewoon geen oren heeft naar een 'suiker-tax' omdat ze dan inkomsten kwijtraken uit die lobby, zo ook big pharma vanwege dat zij weer medicijnen kunnen verkopen als men ziek wordt door de big food industrie. Mensen moeten voornamelijk zelf wakker worden, gebeurt helaas niet zo snel.
We hebben het hier over een beroemde chef, die ook nog eens het hart op de goede plaats heeft zitten.
Soms trek ik tegenwoordig een wenkbrauw op over zijn manier van koken.
Het is wel zo dat hij de start is voor mijn enthousiasme over koken op mijn manier.
Living legend.