Jamie Oliver sprak maandag met het 'health select committee' van de Britse Lagerhuis. Al jaren pleit Oliver voor overheidsmaatregelen tegen de suikerconsumptie in Groot-Brittannië. Volgens hem moet de voedingsmiddelenindustrie aangepakt worden om te voorkomen dat kinderen te dik worden en tandproblemen ontwikkelen.

Petitie
Met dat doel voor ogen diende Oliver vorige maand een officiële petitie (getekend door meer dan 150.000 mensen) in om een debat over een suikertaks aan te vragen. De Britse overheid antwoordde geen sugar tax te zullen invoeren. Wel is de regering bezig een overkoepelend beleid op te stellen dat kinderobesitas tegen moet gaan. Dat plan dreigt echter vertraging op te lopen. Voorbereidende rapporten zijn, ondanks protesten, niet openbaar gemaakt.

Overheidsmaatregelen
Oliver getuigde voor de commissie dat opeenvolgende regeringen generaties Britten in de steek hebben gelaten omdat ze de suiker- en levensmiddelenindustrie hun gang hebben laten gaan en geen maatregelen hebben genomen om voedsel en drinken gezonder te maken. Hij riep de Britse premier David Cameron op 'dapper' te zijn en zijn oren niet te laten hangen naar de grote voedingsbedrijven. Volgens Oliver is premier Cameron 'alles met betrekking tot voedingsbeleid' aan het overwegen en vindt hij het onderwerp 'incredibly important'. "We staan voor een van de belangrijkste items van de komende 20 jaar. We moeten zeker stellen dat hij dapper is". Cameron moet volgens Oliver laten zien 'wie er nu eigenlijk de baas is', de regering of de voedingsindustrie. "Ik wil niet dat economische overwegingen zwaarder wegen dan de gezondheid van onze kinderen. Over mijn lijk. De industrie moet ingetoomd worden", zei Oliver volgens de DailyMail.



Eigen initiatieven
Jamie Oliver nam de gelegenheid te baat om een eigen voorstel in te brengen. Hij stelt voor de hoeveelheid suiker in frisdranken zichtbaar te maken in vorm van het aantal theelepels dat er in zit. Om duidelijk te maken wat hij bedoelde, deelde hij flesjes uit met aangepaste etiketten. Op een flesje Pepsi-cola stonden 14 theelepels. Met een zodanig simpele ingreep krijgen ouders volgens Oliver een krachtig wapen in handen om de juiste keuzes te maken. Hij herhaalde verder zijn eerdere pleidooien voor een verbod op energiedrankjes in lunchpakketten, reclames voor junkfood pas na 21.00 uur 's avonds, meer kooklessen op scholen en een beperking op snackbars in de buurt van scholen.

Vooruitlopend op een officieel standpunt heeft Jamie Oliver in zijn eigen restaurants inmiddels een sugar tax doorgevoerd. De 10 pence heffing heeft effect, zegt hij. Zo'n 6 tot 7% van de klanten kiest voor een ander drankje.

Fotocredits: theelepels suiker, DailyMail
Dit artikel afdrukken