De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. Dierenwelzijnsorganisatie GAIA daagt Brussel om onverdoofde slacht
De Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA daagt de Brusselse regering voor het gerecht omdat Brussel ook dit jaar nog toelaat dat schapen onverdoofd geslacht worden op tijdelijke slachtvloeren, meldt Vilt. In Vlaanderen en Wallonië is onverdoofde slacht, conform de Europese regelgeving, alleen nog toegelaten in erkende slachthuizen. Volgens de Brusselse regering is het de laatste keer dat er tijdelijke slachtvloeren (à raison van 124.000 euro) komen. "We doen dit uit praktische overwegingen”, zegt de verantwoordelijke staatssecretaris. “Brussel telt maar één slachthuis, daar kunnen onmogelijk alle dieren geslacht worden voor het offerfeest." GAIA stelt zich op het standpunt dat Brussel met de tijdelijke vloeren waar onverdoofd geslacht mag worden de wet overtreedt en hoopt "dat het parket niet enkel zal verbaliseren maar ook tot vervolging zal overgaan".
Het offerfeest begint donderdag.

FL 2. PvdA blijft tegen TTIP
Hoewel PvdA-minister Lilianne Ploumen inmiddels blij is met voorstellen voor aangepaste TTIP condities, blijkt Agnes Jongerius (Europarlement, PvdA) nog steeds niet in te kunnen stemmen met het vrijhandelsakkoord. Inzet is de ISDS-regeling. Volgens die regeling moest een geschillencommissie achter gesloten deuren besluiten over zaken die van wezenijk nationaal kunnen zijn. Volgens Ploumen is er nu een beter voorstel. Een Hof met publiek benoemde rechters zou de functie van ISDS moeten vervullen, zodat de bezwaren tegen TTIP moeten komen te vervallen. Jongerius laat zich niet paaien en zegt tegen het FD: "Alleen bedrijven kunnen klagen, maar werknemers en vakbonden niet.". Volgens haar stuurt de Commissie aan op bemiddeling en schikking in achterkamertjes. "In de praktijk betekent het dat multinationals en hun advocaten nog steeds achter gesloten deuren ambtenaren onder druk kunnen zetten. En dat zo het publieke belang moet wijken voor de belangen van de bedrijven."

FL 3. Britse regering roept op tot herkomstinformatie op label
De Britse regering wil meer informatie op verpakkingen over de herkomst van het product. Ze roept voedselproducenten en winkeliers op om deze informatie op het etiket te zetten. Dat meldt NewFood Magazine. De oproep volgt op een onderzoek waaruit bleek dat 80% van de bevolking lokale productie belangrijk vindt bij het kopen van een product. Consumenten zouden vooral lokaal geproduceerde groenten en vlees kopen als die herkenbaar beschikbaar zouden zijn. De regering ziet dit als een goede commerciële strategie om de groei van de Britse groente- en vleesindustrie te stimuleren.

FL 4. Virus in vee verspreid door dierenartsen en handelaren, niet door dieren
In 2012 trof het BVD-virus (Boviene virus diarree) meer dan 5000 koeien op 21 boerderijen in Duitsland. Uit onderzoek blijkt nu dat veeartsen en handelaars de snelle verspreiding veroorzaakten. Door zich van boerderij naar boerderij te verplaatsen, namen ze het virus mee. Boeren zagen symptomen zoals koorts en afnemende melkproductie, maar wezen niet direct BVD aan als de oorzaak. Pas toen de oorzaak bekend was, werden maatregelen van kracht, zoals handelsrestricties en het gebruik van wegwerpkleding. Dergelijke maatregelen moeten al direct bij het risico op infectie worden genomen, bijvoorbeeld bij het ontstaan van nieuwe stammen van het virus, schrijft Science Daily.

FL 5. Appels favoriet bij Amerikaanse kinderen
Amerikaanse kinderen en tieners tussen de 2 en 19 jaar eten het liefst een appel als fruit. Uit onderzoek door het National Center for Health Statistics blijkt dat appels bijna 20% uitmaken van het fruit dat kinderen eten. Sinaasappel-, appel- en ander vruchtensap maken gemiddeld elk ongeveer 10% van de fruitconsumptie uit, bananen 7%, meloen 6% en overige fruitsoorten nog minder.
Gemiddeld eten Amerikaanse kinderen dagelijks 1,25 portie fruit, in de vorm van een stuk fruit of 100% vruchtensap. "Slechts 40% van de kinderen krijgt voldoende fruit binnen op een dag, waarvan bij kinderen tussen 2 en 5 een groot deel bestaat uit 100% vruchtensap”, zegt onderzoeksauteur Kirsten Herrick. "We hebben alleen vastgelegd wat er wordt gegeten. Wel is het belangrijk kinderen te stimuleren voldoende fruit te eten en levert iedere fruitsoort weer andere vitamines en mineralen". Of het eten van veel appels goed of slecht is, laat Herrick in het midden. Wel merkt ze op dat "appels ietsjes beter zijn dan appelsap, omdat de hele vrucht vezels bevat die in sap ontbreken".

FL 6. ‘Repen met voedingsclaims vol met suiker’
Gezonde voedingsclaims op repen zijn een 'illusie'. Voedingsexpert Zoe Harcombe legde tien repen met voedingsclaims als ‘biologisch’, ‘glutenvrij’ en ‘veganistisch’ naast elkaar en concludeert dat sommige ‘net zoveel suiker bevatten als toffee’. Eén van de repen die claimt te passen in een raw food dieet bevat maar liefst 27 gram suiker, terwijl de WHO aanbeveelt niet meer dan 25 gram suiker per dag te eten. “Een bekende tactiek is om suiker mooiere namen te geven als siroop, dextrose of biologisch rietsuiker, maar uiteindelijk blijft het gewoon suiker”, aldus Harcombe. In plaats van een reep te eten die pretendeert gezond te zijn, raadt ze aan: "Eet gewoon een handje pinda’s, stukje 85% pure chocola of wat vers fruit, dat is beter dan wanneer dat met elkaar in een snack gestopt wordt".

FL 7. Reuzen-pompoenenkweker breekt eigen Noord-Amerikaans record
Bij het Cedarburg Wine & Harvest Festival in Wisconsin brak amateur-pompoenkweker Gene McMullen voor het tweede jaar op rij het Noord-Amerikaanse pompoenrecord. De pompoen woog ruim 973 kilo, meldt Time. Vooral in Amerika is het kweken van een zo groot mogelijke pompoen een heuse sport. Fabrieksarbeider McMullen noemt het "stom geluk" dat hij weer een gigantische pompoen wist te kweken. Zijn kampioenspompoen van vorig jaar woog 725 kilo. McMullen heeft geen 'geheim recept' voor zijn reuzenpompoenen. Het Guinness World Record staat op 1.054 kilo.

FL 8. IKEA verduurzaamt zijn visaanbod
Vanaf deze week verkoopt woonwarenhuis IKEA in al zijn winkels wereldwijd alleen nog maar gecertificeerde vis. Alle 23 vissoorten in de restaurants en food markets zijn voortaan MSC of ASC (voor kweekvis) gecertificeerd.
De food-tak van IKEA zet in 2015 naar verwachting zo'n €1,4 miljard om. Dat komt overeen met 5% van de totale omzet. Vis en zeevruchten zijn goed voor €220 miljoen. Na de Zweedse balletjes, zijn de zalmgerechten het meest populair, meldt The Guardian. Volgens IKEA wordt de duurzame vis niet duurder. IKEA neemt de extra kosten voor de certificering voor eigen rekening. Ook bij de introductie van de vegetarische Zweedse balletjes volgde het woonwarenhuis een vergelijkbare, duurzame, strategie: ondanks hogere productiekosten zijn de vega-balletjes goedkoper zodat klanten gemakkelijker voor duurzaam kiezen.

FL 9. Britse regering zegt 'nee' tegen Sugar Tax
De petitie van Jamie Oliver om een debat over de invoering van een suikertax in Groot-Brittannië op de agenda te krijgen, haalde binnen 48 uur de vereiste 100.000 handtekeningen. Vandaag kwam het antwoord van de Britse regering:
"De Regering heeft geen plannen om een belasting in te voeren op suikerhoudende dranken. De Regering zal eind van dit jaar de plannen bekend maken waarmee zij kinderobesitas gaat aanpakken."
Jamie Oliver zal daar niet op wachten. De voorvechter voor voedingseducatie en gezonde schoolmaaltijden heeft in zijn eigen restaurants alvast een suikertaks ingevoerd.

FL 10. CBS maakt groei aantal varkens en koeien in Nederland bekend
Nederland telt 4,15 miljoen runderen en 12,6 miljoen varkens. Ten opzichte van 2014 bleek het aantal koeien op de peildatum van 1 april gegroeid met bijna 2%. Het aantal varkens groeide met bijna 3%. Boerderij geeft een statistisch overzicht. Voor de varkensboeren van de NVV waren de cijfers aanleiding om te verklaren dat er teveel varkens worden geproduceerd.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'CNN impressive Newsroom', conxa.roda
Dit artikel afdrukken