Sinds dit voorjaar draait de documentaire "That Sugar Film" in Australië, Groot-Brittannië en sinds kort ook de VS. Anahad O'Connor van Wellblog (New York Times) sprak met acteur-regisseur Damon Gameau.

40 theelepels suiker per dag
De film richt zich op gewone consumenten. Gameau wil de verwarring over suiker uit de wereld helpen: "De ene dag lees je dat suiker giftig en toxisch is, de andere dag dat het een prima energiebron is", zegt hij in de NYT. In navolging van Morgan Spurlock, die voor "Supersize Me" een maand lang alleen McDonald's at, besloot Gameau zijn normale eetpatroon met vers eten 2 maanden lang in te ruilen voor het standaard-eetpatroon van een gemiddelde Australiër. Dat blijkt in totaal zo'n 40 theelepels suiker per dag te bevatten, 'verstopt' in 80% van de bewerkte voedingsmiddelen die in supermarkten te koop zijn.

Hij verruilde zijn gebruikelijke ontbijt met eieren voor ontbijtgranen, magere yoghurt en appelsap
'Gezond eten'
Gameau kiest voor een 'gezond' voedingspatroon. Hij drinkt geen frisdrank, eet geen ijs, snoept niet en vermijdt andere bronnen waar overduidelijk suiker in zit. Hij koopt en eet levensmiddelen als magere yoghurt, fruitsap, mueslirepen en graanproducten. Eigenlijk het 'magere' voedingspatroon dat al 35 jaar door voedingsdeskundigen aanbevolen wordt als gezond.

Hij verruilde zijn gebruikelijke ontbijt met eieren voor ontbijtgranen, magere yoghurt en appelsap. Waar hij vooral veel verse groenten, fruit, avocado's, vis en noten at, lunchte hij nu met een pastagerecht of groenten met een saus - met toegevoegde suikers. Zijn calorie-inname bleef gelijk, maar zijn nieuwe manier van eten bleek hem tot continue snacken aan te zetten. Hij bleek ineens voortdurend trek in eten te hebben en voelde zich maar zelden verzadigd. Dat had invloed op zijn humeur. De verborgen suikers en koolhydraten bleken zijn insuline- en vethuishouding danig te verstoren.

Gewichtstoename en leververvetting
In no time komt Gameau kilo's aan, en al na 18 dagen vertoont zijn lever tekenen van leververvetting. Reden om in de film op zoek te gaan naar wat we - gewone consumenten en wetenschappers - nou eigenlijk van suiker weten. Het gaat er Gameau niet om suiker te 'demoniseren'. Wel wil hij het publiek er van bewust maken dat één en hetzelfde nutriënt inmiddels in 80% van ons eten zit, vaak verstopt. Daardoor krijgen mensen er te veel van binnen. Iets dat de meeste mensen zich niet realiseren.

Gameau: "In een onderzoek in Australië werd vastgesteld dat 55% van de mensen hun voedingsadvies haalt uit wat er op verpakkingen staat. Slechts 25% krijgt voedingsadvies van een expert. Daarom moet de informatie op etiketten integer zijn. Mensen geloven wat deze producten hen vertellen. Wij moedigen ze aan naar het suikergehalte te kijken, dóór de marketinghype en verkoopslogans heen, en zelf te bepalen wat ze in hun lijf stoppen."

Ik denk dat we wel even moeten oppassen met waarmee ze de suiker gaan vervangen
Kritisch onthaal maar ook gewillig oor
Gameau verwachtte kritische reacties op zijn film. Hij was dan ook verrast toen een aantal grote bedrijven uit de suikersector hem benaderden de film te mogen gebruiken als startpunt voor een gesprek over 'hoe moeten wij verder'. Gameau: "Ze weten dat dit eraan komt. De wetenschap is onmiskenbaar. Ze weten dat er een beweging is. Dus wringen ze zich in bochten om suikervervangers te vinden, voor gezondere producten. Ze willen het publiek geven wat dat wil. En ze willen overleven, dus moeten ze zich aanpassen. Ik denk dat we wel even moeten oppassen met waarmee ze de suiker gaan vervangen."

Met enige opluchting constateert Gameau dat, toen hij zijn normale voedingspatroon weer oppakte, de extra kilo's en gezondheidsproblemen vanzelf verdwenen. Zijn uiteindelijke boodschap is dan ook: "Ik denk dat we dingen gewoon weer eenvoudig moeten maken. Vermijd de bewerkte levensmiddelen in de supermarkt. Koop vers, echt voedsel. We weten het wel, maar we zijn al zo lang murw gebeukt door de voedselmarketing."
Naast de documentaire ontwikkelde Gameau ook een website vol acties en apps, That Sugar Book en een toolkit voor (Australische) scholen.


Trailer "That Sugar Film"


Fotocredits: still uit trailer, YouTube
Dit artikel afdrukken