In de VS vieren de 'craft breweries', kleine, ambachtelijke brouwerijen hoogtij. Al die brouwers staan te springen om hop, een essentieel ingrediënt voor hun brouwsels. Maar hop wordt al sinds 100 jaar niet meer verbouwd in het oosten van Noord-Amerika. Niet zo gek dus dat veel al dan niet beginnende boeren denken: kom, we gaan in de hop.

Maar dat valt vies tegen. Om een bescheiden hopboerderij van '10 acres' (4 hectare) op te starten heb je al gauw een investering van 250.000 dollar nodig: planten, maar ook de palen en draden om de hop de hoogte in te leiden en het materiaal om op hoogte te oogsten, te drogen en te bundelen. En dan duurt het ook nog eens vijf jaar voor de planten tot volle wasdom komen.

Niet verwonderlijk dus dat de hopboerderijen niet als paddenstoelen de grond uitschieten, ondanks de grote vraag. Maar er is wel degelijk groei. In de staat New York, waar meer dan 140 craft breweries actief zijn, hebben boeren inmiddels 60 hectare met hop aangeplant. Ze hopen dat areaal deze zomer naar meer dan 100 hectare uit te bouwen, zegt Steve Miller, een hopspecialist van Cornell University Cooperative Extension, in het artikel op AP Big Stories. Ter vergelijking: in het westen van de VS, met name in de staat Washington, wordt op 11.000 hectare hop geteeld. Daar weten ze gelukkig nog wel hoe het moet.
Dit artikel afdrukken