Goudse kaas is in 2010 door de Europese Unie erkend als een product met een 'Beschermde Geografische Aanduiding'. Tot die tijd kon Hollandse Gouda uit de hele wereld komen, van Duitsland tot Nieuw-Zeeland.
Alleen kaas van het Goudse type die van Nederlandse melk is gemaakt en in Nederland gerijpt is, mag het kwaliteitszegel 'Gouda Holland' dragen. De BGA-status is ook toegekend aan Edammer kaas.
Voor de BGA kazen is recent een nieuw logo ontworpen met rood-wit-blauwe kleuren, tulpen en molens. EVMI schrijft: "De Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) wil met de beschermde status een einde maken aan imitatiekazen uit het buitenland". Die mogen zich overigens nog altijd gewoon 'Gouda' noemen.
Naast de BGA-kaas is er in Nederland ook nog Goudse kaas met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Helaas komt die niet uit Gouda.
Dit artikel afdrukken
Alleen kaas van het Goudse type die van Nederlandse melk is gemaakt en in Nederland gerijpt is, mag het kwaliteitszegel 'Gouda Holland' dragen. De BGA-status is ook toegekend aan Edammer kaas.
Voor de BGA kazen is recent een nieuw logo ontworpen met rood-wit-blauwe kleuren, tulpen en molens. EVMI schrijft: "De Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) wil met de beschermde status een einde maken aan imitatiekazen uit het buitenland". Die mogen zich overigens nog altijd gewoon 'Gouda' noemen.
Naast de BGA-kaas is er in Nederland ook nog Goudse kaas met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Helaas komt die niet uit Gouda.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook