Al die vogels, die met elkaar het geluidsdecor van het platteland vormen, blijken te verdwijnen. Niet over 20 of 50 jaar, nee, nú. Uit onderzoek door vogeltellers blijkt dat in 15 jaar een derde van de de akker- en weidevogels is verdwenen. Dat rapporteert het Muséum national d'histoire naturelle dat de vogeltellingen verzamelt die zowel amateurs als professionals jaarlijks aanleveren in het kader van het programma Stoc (Suivi temporel des oiseaux communs, in het Nederlands: 'Periodieke telling van algemeen voorkomende vogelsoorten'). Die vogeltelling vindt ieder jaar op dezelfde plek en rond dezelfde tijd plaats en richt zich op 4 grote vogelfamilies: de algemene vogels die overal voorkomen en de specialisten die zich op het boerenland, in de bossen of de steden ophouden.
In de grote graangebieden kan het voorjaar van 2018 wel eens een 'stille lente' worden""Sinds de jaren '90 zien we een constante afname van de vogels in landbouwgebieden", zegt Frédéric Jiguet, coördinator van het Stoc-programma. Uit al langer lopende tellingen in bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Zweden doemt een vergelijkbaar droevig stemmend beeld op. "Van de leeuwerik, de grasmus en de ortolaan is in Frankrijk 1 op de 3 exemplaren verdwenen", aldus Jiguet. Voor de patrijs geldt dat zelfs voor 8 op de 10. Valt de teruggang in de steden of bossen minder op, op het platteland is sprake van een ronduit alarmerende situatie. "In de grote graangebieden kan het voorjaar van 2018 wel eens een 'stille lente' worden", zeggen de wetenschappers, verwijzend naar het boek van de Amerikaanse ecoloog Rachel Carson van 55 jaar geleden: Silent Spring.
Mert name neonicotinoïden
Volgens de onderzoekers moet de oorzaak van de teloorgang gezocht worden in het gebruik van pesticiden, met name neonicotinoïden. Die zorgen voor een enorme teruggang in het aantal insecten, waar vooral de jongen onder lijden. Maar ook de schaalvergroting van de landbouw speelt een rol waardoor de biodiversiteit afneemt en vogels minder gemakkelijk aan eten kunnen komen. Groenbemesting (en die niet doodspuiten maar onderploegen), overstappen naar biologische teelt en braakligging zijn volgens Jiguet manieren om het tij te keren. Maar wie gaat dat opbrengen als de hele agrarische sector zwaar onder druk staat door de economische vereisten?
"We moeten ons absoluut zorgen maken over de biodiversiteit", benadrukt Frédéric Jiguet. Niet alleen om akkers en velden 'levend' te houden, maar ook om haar sterke culturele dimensie. "Je wilt toch niet dromen van een gebied waar je alleen nog het gekras van een paar kraaien, het gekoer van duiven of het gekrijs van eksters hoort?"
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In de Sahel is inmiddels ook 80% van de vogels verdwenen, vooral door intensivering van beweiding en grote droogtes. Een deel ervan trekt ook naar Europa.
Er is ook in het veld gevonden dat vogels 'het loodje' kunnen leggen door gecoat zaadgoed. En in deze overzichtsstudie wordt erop gewezen, dat neonics wel degelijk grootschalige effecten hebben (dus ook op vogels), en dat de screaning voor neonics niet deugt, omdat deze uitgaat van de 'oude insecticiden'.
Bij rode patrijs is toevallig onderzoek gedaan naar het verband tussen neonicotinoïden en voortplanting. Ongeveer de helft van de kuikens legt het loodje als de ouders zaad met een in landbouw normale coating krijgen. Fourageren op akkers is dus zeker een factor die bij kan dragen aan de achteruitgang van de soort. Hier rond Deventer al jaren geen gewone patrijs meer gezien of gehoord.
#28 Hans: 'Je zou dus verwachten dat Frankrijk gevrijwaard blijft van grote terugval van vogels.' Niet dus, volgens het artikel. Het is in grote delen van Europa gaande. Verschillende oorzaken worden genoemd, die steeds op een andere manier kunnen meespelen: biodiversiteit, pesticiden, klimaatsverandering, intensifiering landbouw, chemicalien, vervuiling.
Waar ik woon (ZW-Frankrijk) merk ik vooral de laatste drie jaar, dat de koekoek afneemt, en dat de kraanvogelwaaiers die overtrekken, veel minder zijn. Ook zanglijsters zijn er veel minder (Usutu?); Er is hier veel biodiversiteit, en nu is het een gekwinkelier van jewelste; echter, de zomers de laatste drie jaar hakken er in met hittegolven, en het weer heeft van tijd tot tijd extremistische trekjes; zo was er in het voorjaar 2017 zware nachtvorst in april, gevolgd door een hittegolf in mei. Ook duiken er nieuwe vogelziektes op, door het te warme weer, zoals het Usutuvirus , wat de vogelstand kan decimeren. Je kan dan interacties krijgen: doordat in een biodiverse omgeving veel vogels 'het loodje' leggen door Usutu, kan dat ook weer de biodiversiteit aantasten, en dat doet dan vervolgens weer de rest.
Ik denk dat we het op Frankrijk (topic) moeten houden. En daar wijst de teruggang van de rode patrijs niet op een gebrek aan biodiversiteit. Zeker niet in de biotoop waar ze zich doorgaans bevinden. Ik vond het al vreemd, Frankrijk een beetje kennende
Een vergelijking 'natuur'Frankrijk >< Nederland
Sur les 55 millions d’hectares (551.000 km2), un peu plus de 28 millions d’hectares sont aujourd’hui occupés par des activités agricoles.
Sur les 55 millions d’hectares que compte le territoire français métropolitain (550 000 kilomètres carrés), un peu plus de 28 millions d’hectares sont aujourd’hui occupés par des activités agricoles.
Les sols non artificialisés se composent de :
37 % de sols cultivés, =10, 36 mil. hectare
34 % de sols boisés, = 9,52
19 % de surfaces toujours en herbe = 5,32
6 % de landes, friches, maquis, garrigues = 1,12
4% autres = 1,12
(samen 28 mil. hectaren)
Nederland (CBS) : Meer dan twee derde van de totale oppervlakte van Nederland is in gebruik als groene ruimte (68 procent), waarvan het merendeel agrarisch terrein is (54 procent van het totaal). Totale oppervlakte Nederland 41.543 km² = 4.154.300 hectaren. 2/3 = 2.769.533
Groene ruimte Nederland versus Frankrijk : 2.769.533 mil hect >< 28.000.000 ; 10% van Frankrijk plus grotendeels monocultuur hier..
De topic gaat over Franrijk, de discussie niet.
Frankrijk, meegenomen dat de natuur er zeer vele malen diverser is en braakliggen (biodiversiteit) toeneemt.
Je zou dus verwachten dat Frankrijk gevrijwaard blijft van grote terugval van vogels.
hier worden onder de rubriek ‘Dynamique de population et causes de régression’ van de rode patrijs de vermoedelijke oorzaken genoemd. Pesticiden word als een van de oorzaken genoemd, maar menselijk gedrag en jacht blijken belangrijke oorzaken. Gebrek aan biodiversiteit niet.
In de jachtgebieden op de rode patrijs toonden eerdere metingen een hoeveel van ca. 7 loden cartouche kogeltjes p/m2...
Tot slot:
De vogel is zeer populair in de keuken.
Of die gekweekt worden of uit de natuur komen, weet ik (nog) niet..
Kom ik hem tegen in een restaurant, dan eh..