Kruideniers zijn de nieuwe dotcommers van Wall Street. Op een somber Wall Street is temidden de coronacrisis een oud beroep plots hip: kruidenier. Dat schrijft het Vlaamse financiële blad De Tijd omdat de aandelen van supermarkten omhoog schieten op een dalende beurs.

Supermarkten maken hoogtijdagen door. Door de paniek onder klanten is in de VS en de EU een ongekend hamstergedrag ontstaan. Supermarktschappen staan er dagelijk leeggeplunderd bij. Dat motiveert consumenten om nog meer in te slaan. In werkelijkheid is er slechts een logistiek probleem. De bevoorrading van winkels is afgestemd op normaal koopgedrag. Te verwachten valt dat het abnormale koopgedrag binnen circa 2 weken in de logistieke planning van de detialhandelsorganisaties is ingebed zodat het publiek extra veel kan kopen. Toch gaan mensen niet meer eten door de Corona-paniek, ze halen wel te veel (houdbaar) eten in huis. Op een goed moment stabiliseert zich hun bevoorradingsdrang.

Rekenen beleggers dan mis omdat de hoge verkopen nu, straks weer tot koopstakingen leiden? Niet zolang de horeca gesloten blijft. Supers doen op dit moment uitstekende zaken omdat een vijfde van de markt (in geld gemeten) is gesloten. Die consumptie vindt nu grotendeels thuis plaats en leidt bij supermarkten tot extra hoge omzetten. Het enige beursgenoteerde Nederlandse supermarktbedrijf, de Belgisch-Nederlands-Amerikaanse combinatie Ahold-Delhaize, steeg vandaag 0,75% op de AEX, die met 4,75% in waarde daalde. Het Amerikaanse Walmart, de grootste supermarkt ter wereld, staat op dit moment (20:00 uur) ruim 1,5% in de plus, terwijl de Amerikaanse beurzen op verliezen van rond de 9% koersen.

De Tijd - Wall Street duikt 10 procent lager
Reageer
  • Deel
Druk af