De Vlaamse site Vilt.be schrijft over de Klimaatkamer, een staaltje van high tech tuinieren. Nadat tuinder Rob Baan met LED-belichting van zijn gewassen begon, terwijl dat volgens de Nederlandse landbouwuniversiteit wetenschappelijk nog niet kon, brak LED door op de markt. Voortaan kun je in donkere kelders, parkeergarages of op het dak van een flatgebouw groenten telen terwijl de belichtingskosten reuze meevallen.

De Staay Food Group presenteerde zijn Klimaatkamer in Berlijn met een sla. In 35 dagen ontwikkelen zaadjes tot een malse plant. De kamer is 8 meter hoog en geeft ruimte aan 7 lagen plantjes. Ieder plantje krijgt dezelfde temperatuur, luchtvochtigheid en verlichting, zodat een gelijkmatige kwaliteit gegarandeerd is. Omdat het systeem volledig gesloten is, zijn er geen zorgen ten aanzien van voedselveiligheid.

Maar wat moet je met zo'n kas? Er is toch niets mis met teelt in kassen om de stad, zoals ons Westland? We telen daar in grote complexen efficiënt groenten en venten die uit in de steden waarvan het Westland de achtertuin is: Parijs, London, Amsterdam, Berlijn en Kopenhagen. Soms gaan we nog een beetje verder. In Zuid-Spanje en Marokko doen ze hetzelfde. Iedereen brengt groenten naar de markt die gewoon 'tomaat', 'sla' of komkommer' heet. Maar als die komkommer uit de buurt komt, dan wordt'ie opeens bijzonder.

Wij zien het al helemaal voor ons. Unilever die speciaal de buurtkas voor ons inricht. Wij bepalen welk ras tomaten (zaadverdelaars hebben soorten waarvan je niet eens durfde te dromen, zo lekker!) en met welke soorten sla erin komen. De lokale groentenjongen hangt 's avonds je verse kropje aan de deurknop. Daar kan geen enkele concurrentie tegenop. Unilever moet alleen nog maar oppassen voor Nestlé die ook met zo'n kasje komt. Eentje met daarnaast een kippenhok waar de resten van de sla naartoe kunnen en waar we iedere dag een vers eitje uit kunnen halen. Want wie wil er nou geen ei van zijn eigen kippen? De high tech buurtkas is het begin van de eigenheid en het einde van de concurrentie op goedkoper en nog meer.

Kan het niet uit in de stad? Jawel hoor, het onroerend goed is nu al niets meer waard.

Fotocredits: LED in de kassen van Rob Baan, Pieternel van Velden
Dit artikel afdrukken