U hoeft niet te raden. Dit is de eerste LED-belichte oogst van KoppertCress. Deze telers van micro-groenten laten er een plantje mee opgroeien dat rood blad heeft en zich uitstekend ontwikkelt onder energiezuinige LED-lampen. Rob Baan, de eigenaar van KoppertCress, weet het inmiddels zeker. Dit is de toekomst. LED's do it, zegt Rob, ook al verklaarde de Wageningse universiteit dat het niet kan. Rob wist dat het wél kan en zette er zijn decemberoogst - die zorgt voor de grootste maandomzet van zijn bedrijf - voor op het spel. En het lukte meer dan een klein beetje. KoppertCress is zelfs tevredener over de kwaliteit van deze teelt dan die onder gewoon kaslicht.
We stappen dus in een nieuwe wereld: ondernemers lopen inmiddels voor op de wetenschap.
U bent er toch zeker ook niet bang van? Mocht dat wel zo zijn, vertel ons dan waar u bang voor bent. De mannen en vrouwen die er echt wat van weten zullen u graag antwoorden op uw vragen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Led lampjes, best mooi!
LED straatlantaarns in Apeldoorn
http://www.youtube.com/watch?v=ei3Fm4neCfs&feature=player_embedded#!
Enne...Koppert Cress heeft vandaag de Tuinbouw Ondernemersprijs gewonnen. Ik ben trots op Rob en zijn team. Gefeliciteerd!
ceterum censeo (en met mij sommige anderen op dit blog, begrijp ik), we moeten wel sterk onderscheid blijven maken tussen landbouw (let op het woord) en tuinbouw (slimme teelt van smakelijk of geurig verpakt water voor de verwende consument, zoals wijlen ct de wit dat ooit stelde). het is trouwens best mogelijk dat de echte landbouw helemaal uit NL verdwijnt, grond voor bulkproducten is daar eigenlijk al veel te duur voor geworden.
De reactie van Hendrik doorgelezen en daarna nogmaals de kop van het artikel:
"De natuur valt hier helemaal in te richten naar onze wensen, de teelt is energiezuinig en heeft de geringst denkbare impact op het milieu. Eigenlijk is het vriendelijker voor de natuur dan biologisch. En dat zeg ik verkeerd: dit is bio-logischer dan biologisch.
U bent er toch zeker ook niet bang van?"
Nou nee daar wordt ik niet echt bang van, als producent dan. Ik ben nl niet van mening dat het zo energiezuinig is. Het is wel high tech landbouw maar dan een waar alleen light food rendabel mee te produceren is: veel vitamines en wat andere gezonde stofjes. Maar ieder die denkt dat we nu de wereld wel op die manier zouden kunnen voeden zal teleurgesteld worden. Om de wereld te voeden heb je vooral energierijke producten nodig: zetmeel, eiwitten.
Zetmeel kan geproduceerd worden voor belachelijk lage prijzen: tarwe in bijv Oekraine of Australië 2 tot 3 ton ha á €0,15 per kg. Wat 1 ha opbrengt daar kan nog niet één persoon één week in een Nederlandse kas van werken.
Als ik bang zou moeten worden is dat groentes als sla high tech gekweekt kunnen worden en voor de landbouw alleen de goedkope (zetmeel)productie overblijft.
Misschien ben ik wel een concurrent van Rob Baan (waarvoor ik alle respect heb):
ik heb een teeltbakje bestaande uit een glazen bakje van 20 cm doorsnee met daarin een zeefje waarop je zaad kunt uitstrooien. Vullen met water tot het zaad onder water staat. Niks hightech LED's, gewoon bij ons in de raambank.
@ van Breukelen:
Helaas heb ik geen connecties met Bhalotra. Zijn presentatie en positieve energie maakte indruk op me. Bedankt voor het compliment en de kritiek: mijn tekst heb ik geschreven aan de hand van m'n aantekeningen van die presentatie, zoveel mogelijk Ashoks eigen woorden gebruikend, en de voorbeelden waren degene die hij zelf gebruikte in zijn presentatie om zich aan zijn publiek voor te stellen. Jij weet er meer van dan ik, dat wist ik niet, ik wilde Bhalotra hier gewoon onder de aandacht brengen omdat ik dacht (en nog steeds denk) dat teveel mensen hem niet kennen en niet weten wat er op dat gebied ook aan goeds gebeurt. Misschien dat iemand anders (Dick heeft een gigantisch netwerk) Bhalotra wel direct kan vragen om iets over zijn visie op Foodlog te vertellen.