Het nieuws van 9 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Vaccinvervoer
Het vervoer van coronavaccins verliep in enkele gevallen op amateuristische wijze. Dat blijkt uit onderzoek van het AD naar beelden waarop vervoer werd vastgelegd (AD, zie 3.4). Zo zijn vaccinflacons bijvoorbeeld niet goed genoeg gekoeld, door elkaar geschud, op de zijkant of op de kop terecht gekomen of voor een te lange periode onderweg geweest. Die kostbare vaccins dienden vervolgens op advies van het RIVM vernietigd te worden. Eén opmerkelijk geval spande de kroon in het rijtje van vervoersongelukken: in Nieuwegein hielp een plaatselijke krokettenbakker met de verspreiding van het coronavaccin. Léon Tinke, voorzitter van de brancheorganisatie van farmaceutische groothandels, was met stomheid geslagen bij het zien van het voorval: "Het vervoer van een delicaat vaccin is iets anders dan een broodje kroket.”

Hoe heeft een cateraar dan het vaccin toevertrouwd kunnen krijgen? In de coronacrisis dient iedere zorginstantie zélf vervoer tussen locaties te regelen. Het RIVM zegt dat je ‘uitsluitend ten behoeve van het Covid-19-vaccin mag afwijken’ van de standaardregels, maar roept wel op het gezond verstand te gebruiken als het aankomt op goed vervoer. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die het beeldmateriaal van de vervoerdersincidenten beoordeelde, vraagt het RIVM nu met spoed om aanpassing van dat advies zodat vaccins ‘uitsluitend vervoerd worden door bedrijven met ervaring met het transport van geneesmiddelen.’

WHO-onderzoeksmissie
Vooralsnog kon het onderzoeksteam van de WHO niet vaststellen hoe het coronavirus in Wuhan op de markt is gekomen. Ook vond het team geen aanwijzingen voor de mogelijkheid dat het virus vóór december 2019 al op grote schaal zou hebben rondgewaard in Wuhan, afgezien van enkele besmettingen (Het Financieele Dagblad, 4.1). Ook de suggestie dat het virus ontsnapte uit het virologisch laboratorium in Wuhan schat de WHO 'extreem onwaarschijnlijk' (de Volkskrant, 4.3).

Volkskrantjournalist Maarten Keulemans werd niet zo blij van het WHO-onderzoek in Wuhan omdat het hem allemaal te witwasserig in de oren klinkt.

Al met al leverde de onderzoeksactie van het WHO-team dus geen wezenlijk ander beeld op van de oorsprong van het virus, was de boodschap in de WHO-persconferentie van dinsdagochtend. Volgens Peter Ben Embarek, voedsel- en dierenziektespecialist van de WHO en voorzitter van het onderzoeksteam, is er nu wel meer inzicht op de context en omstandigheden in de provincie en op de herkomst van het virus. Het team benadrukt de noodzaak van meer onderzoek naar de beginfase van de epidemie, de toeleveringsketen van producten en ook virussen in andere landen. China suggereert dat het virus via voedsel China binnen is gekomen. Volgens Westerse onderzoekers is dat echter buitengewoon onwaarschijnlijk.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken