Hoewel Nederland tijdens de coronaperiode veelvuldig en graag naar het vliegverbod greep als wapen tegen verspreiding van het coronavirus, blijken die restricties niets uitgehaald te hebben. Dat blijkt uit een gedetailleerde analyse van 40 duizend in Nederland afgenomen virusmonsters, door wetenschappers van het RIVM en het Amsterdam UMC.

De virusvarianten die het kabinet hoopte tegen te houden met restricties op reizen vanuit Engeland, Zuid-Afrika, India en Brazilië, kwamen alsnog via andere Europese landen binnen. Zo kwam naar schatting 71% van de alfavariant en 79% van de deltavariant uit andere Europese landen. Dat blijkt uit de stambomen van die varianten die de wetenschappers reconstrueerden. De varianten kwamen vanuit België, Duitsland, Frankrijk en Denemarken in ons land aan, of ze kwamen mee met reizigers uit de VS, Spanje, Polen en het Midden-Oosten – landen waarvoor geen vliegrestricties golden. 'Volstrekt nutteloos' dus, constateert de Volkskrant, (2.1).

Viroloog Marion Koopmans is milder in haar oordeel. "Het vliegverbod wordt al heel lang gezien als weinig effectieve maatregel. Daar staat tegenover dat je bij een snel ontwikkelende situatie toch wat tijd kunt kopen’, zegt zij in de krant. "Binnendruppelen of de kraan wijd open kan uitmaken." Voor eventuele nieuwe varianten die hun entree maken in Nederland, heeft het wel nut de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht extra in de gaten te houden. Dat zijn gebieden met een hoge populatiedichtheid en veel mobiliteit, zowel internationaal als naar andere delen van het land. Chantal Reusken van het RIVM zegt daarover: "Het is niet zo dat nieuwe varianten per definitie opduiken in de regio Amsterdam, maar de kans is er wel groter."
Dit artikel afdrukken