Vandaag het nieuws van het weekend van 28 en 29 november. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Zowel zaterdag als zondag besloten verschillende gemeentes de Black Friday-drukte af te remmen door winkels eerder te sluiten (Rotterdam, Eindhoven, Dordrecht) en mensen op te roepen niet meer naar de binnenstad te komen (Amsterdam, Maastricht), schrijft de NRC (zie 4.4). Door de grote drukte van koopjesjagers zijn in de winkelstraten en winkels de coronamaatregelen niet meer na te leven.

In het televisieprogramma Buitenhof zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vandaag dat de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s het kabinet zelfs verzocht hebben om het koopfestijn Black Friday dit jaar helemaal te verbieden. Maar volgens Aboutaleb wilde het kabinet daar niet aan, aldus de NOS (4.2).

Het kabinet heeft nooit een dergelijk verzoek gekregen, meldt NU.nl (4.1). Volgens een woordvoerder van het kabinet zou een dergelijk verbod 'juridisch lastig zijn' en hebben de burgemeesters de "ruimte en bevoegdheden om in te grijpen". Wel is er met de Veiligheidsregio's gesproken over het spreiden van bezoekers op momenten dat het te druk is.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken