Het nieuws van 25 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Terrassen 'open'
Uit het hele land klinkt de roep om meer vrijheid voor de horeca. Een actiegroep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept horeca-ondernemers op om dinsdag 2 maart massaal de terrassen open te gooien en gasten te ontvangen. De beelden van de afgelopen dagen van volle parken zijn volgens initiatiefnemer en horeca-ondernemer Johan de Vos de druppel (AD, 1.4). Nauwelijks handhaving, maar wel volle parken door het hele land. Dat gaat niet samen.
De voorgeschreven 1,5 meter afstand zal bij de heropening worden gerespecteerd, benadrukt De Vos. KHN spreekt van duizenden zaken die dinsdag hun terrassen zullen openen. Alleen als het kabinet binnen enkele dagen een beter perspectief biedt (zoals een datum van de heropening) wil KHN-voorzitter Robèr Willemsen zijn achterban mogelijk nog op andere gedachten brengen. "Zo niet, dan is burgerlijke ongehoorzaamheid de volgende stap. De geest is uit de fles. Het is nu aan het kabinet om met een goede tegenreactie te komen. Anders gaan veel terrassen dinsdag weer open.”

Een deel van de horeca worstelt nog met het protest, maar staat wél achter de boodschap.

Voorzitter van vakbond BOA ACP Richard Gerrits vindt dat de horeca de overheid en de politie zinloos provoceert. "Ik roep de ondernemers op om nog even twee weken geduld te hebben. We zitten allemaal in dezelfde crisis, deze actie doet de lange termijn geen goed”, zegt Gerrits in het AD. De Nederlandse Politiebond heeft begrip voor het plan. Het is een oplossing voor overvolle parken. Wel riskeren horeca-ondernemers een boete van €4000. Het is aan de lokale autoriteiten om in te grijpen, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten (RTL Nieuws, 1.1).

De Tweede Kamer steunt de horeca, bleek woensdag in het debat over de lichte versoepeling die dinsdag werd aangekondigd (Het Financieele Dagblad, 4.5). Partijen aan de linkerzijde, D66 en ChristenUnie, zetten het hoger onderwijs bovenaan. PVV, VVD en CDA hopen vooral dat er weer een biertje kan worden geschonken. Aan de vooravond van de verkiezingen staat de Kamer onder toenemende druk van de samenleving.

Watisjouwidee.nl
Help Nederland beter uit de crisis komen. Van februari tot en met mei dit jaar organiseert de Rijksoverheid 80 dialoogtafels. Ruim 1500 mensen kunnen daar met elkaar delen wat door de coronacrisis in de knel is gekomen, welke kansen zijn ontstaan en wat nodig is voor herstel na de coronacrisis. De overheid lanceert watisjouwidee.nl om ideeën op te doen. Er komen 50 dialoogtafels voor burgers, 20 voor maatschappelijke organisaties en 10 voor wetenschappers en denkers.
Dit artikel afdrukken