Tijdens het eerste jaar van de pandemie steeg het aantal Amerikanen dat stierf aan alcoholgerelateerde oorzaken - variërend van alcoholvergiftiging tot leveraandoeningen en ongevallen - tot meer dan 99.000 doden, 25% meer dan het jaar ervoor. In 2020 stierven iets meer volwassenen onder de 65 jaar aan alcoholgerelateerde factoren (74.408) dan aan COVID-19 (74.075).

Dat blijkt uit een onderzoek waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (WebMD, 1.4).
De afgelopen jaren was er al een stijging in alcoholdoden te zien, maar ging het een stuk minder hard. Tussen 1999 en 2019 steeg het aantal alcoholgerelateerde sterfgevallen met gemiddeld 3,6% per jaar, tussen 2018 en 2019 met 5%.

Eerder werd al duidelijk dat Amerikanen 14% vaker naar de fles grepen tijdens de pandemie. Bij vrouwen steeg het aantal dagen met zwaar alcoholgebruik zelfs met 41%. Ook de totale verkoop van alcohol naar volume steeg in 2020 met bijna 3% in de VS. Dat is de grootste jaarlijkse verkoopstijging sinds 1968.

De onderzoekers hebben verschillende verklaringen voor de verhoogde sterftecijfers. De oorzaken zouden vooral gezocht moeten worden in toegenomen binge drinking - hevig zuipsessies - en drankgebruik om met pandemische stress om te gaan. Ook verstoorden de lockdowns en andere coronamaatregelen behandelingsprogramma's en ondersteuningsnetwerken voor alcoholverslaafden. De onderzoekers veronderstellen dat mensen die aan het herstellen waren van alcoholmisbruik geen of minder toegang hadden tot ondersteuning en daardoor terugvielen. Door de pandemische stress kregen herstellende mensen sneller een terugval. Anderen kregen te maken met vertragingen in hun behandeling tegen alcoholisme. Daarnaast zagen onderzoekers een toename van de bezoeken aan de spoedeisende hulp van mensen met ontwenningsverschijnselen.

Op basis van de beschikbare gegevens lijkt het erop dat het aantal alcoholgerelateerde sterfgevallen ook tijdens het tweede jaar van de pandemie hoog bleef (The New York Times, 1.2). De onderzoekers durven geen voorspelling te doen voor 2022.

De cijfers passen in de algemene toename van de mortaliteit die indirect verband houdt met Covid-19. In februari jongstleden passeerden de VS de grens van 1 miljoen extra sterfgevallen sinds het begin van de pandemie.

Dit artikel afdrukken