Zowel restaurantketens als 'ghost kitchens' (waar de keuken losgekoppeld is van het restaurant en voor meerdere restaurants wordt gekookt) experimenteren op dit moment met keukenrobots van bedrijven als Miso Robotics en Richtech, schrijft CNBC (2.1). Het personeelstekort is een belangrijke aanjager, volgens de National Restaurant Association kampen 4 op de 5 restaurants in de VS op dit moment met onderbezetting. Robots kunnen de capaciteit vergroten én de klant sneller bedienen.
Keukenrobots bestaan al wel langer, bijvoorbeeld om hamburgers te 'flippen' of pizza's te bakken. Maar nu krijgen ze meer en meer taken, zoals het bakken van chicken wings en frietjes. "De frituur is zo'n keukenklus die moeilijk ligt," zegt Mike Bell, CEO van Miso Robotics. "Het is eentonig, soms gevaarlijk en het is behoorlijk repetitief. Frietjes bakken was dus een perfecte kans voor automatiseringsrobotica om in te stappen en merken als Buffalo Wild Wings te helpen."
De andere activiteit waarmee robots kunnen helpen, is het bedienen van klanten. Matradee, de 'food runner' van Richtech kan bestellingen opnemen en aan tafel bedienen. Er zijn al robots die een bestelling niet alleen aan tafel, maar ook buiten de deur kunnen bezorgen. Goede vooruitzichten voor de robotindustrie dus, ware het niet dat ook die met leveringsproblemen kampt door een gebrek aan high tech onderdelen uit Azië. Maar hoe je het ook wendt of keert, een robot kan nog altijd die persoon aan je tafel, die je met een glimlach een extra drankje verkoopt of een gloeiend verhaal houdt voor de extraatjes buiten de kaart, niet vervangen.
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Het personeelstekort, hoe lossen we dat op? ‘We hebben geen tekort aan personeel, maar aan visie’
de Volkskrant -
Unions warn of ‘winter of chaos’ without urgent action to curb Covid
The Guardian -
Pourquoi le prix de la baguette augmente en France
Le Parisien -
Geen Brit wil nog trucker worden —‘Ooit waren we de koningen van de weg’
NRC -
Britain could run out of warehouse space within a year
The Financial Times -
Supermarkets using cardboard cutouts to hide gaps left by supply issues
The Guardian
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›-
Restaurants prep for long-term labor crunch by turning to robots to work the fryer, shuttle food to tables
CNBC -
Shipping fears put store pickup at the core of online retailing
The Financial Times -
‘It was quite overwhelming’: how it feels to have your business thrive in a pandemic
The Guardian -
Nestlé stands firm on climate investment despite cost squeeze: ‘This is something that we want to ring-fence’
FoodNavigator
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›4. Overig
-
Van bakkerij naar de spoed: ziekenhuis zet vrijwilligers in om werkdruk te verlichten
Het Nieuwsblad -
‘Het is belangrijk dat de politiek eens kritisch naar het coronabeleid kijkt’
Het Parool -
Covid: Dogs bought in lockdown being abandoned
BBC -
Owners offload dogs bought in lockdown by pretending they are strays
The Guardian -
Bij sommige werkgevers kom je er zonder coronapas niet in
NRC
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En zeker ook een vijfde, zesde, zevende en wie weet hoeveel nog meer Jordi. Dit experimentele tientallen miljarden opleverende flutvaccine waarmee een weldenkend mens zijn huisdier nog niet eens zou laten prikken sloopt ieder immuunsysteem steeds verder.
UK Health Security Agency geeft op pagina 23 toe ‘dat N-antilichaam niveaus lager lijken te zijn bij mensen die ’n infectie oplopen na twee vaccinatie doses.’
Dat houdt in dat de vaccines de infectie of de overdracht van het virus niet stoppen (elders in het rapport wordt zelfs aangetoond dat gevaccineerde volwassenen nu in veel hogere mate worden besmet dan ongevaccineerden).
Schoenfetisjist de Jonge en al die krijsende OMT gezondheidssaboteurs, papegaaiende media die wijzen naar de ongevaxxten hebben werkelijk geen idee! In de keuvel en klessebesshows van vanavond en de komende dagen rollen ze weer over elkaar heen van de verontwaardiging.
Jan Peter van Doorn #5 ''Jordi, je hebt gelijk. Ik vind ook dat we de IC capaciteit als een dolle moeten uitbreiden voor de ongevaccineerden die erop terechtkomen.''
Ik denk niet alleen voor ongevaccineerden, aangezien de discussie gaande of de gevaccineerden wel terug moeten komen voor een derde of vierde prik. Overigens was er voor covid al een tekort aan IC's.
Jordi, je hebt gelijk. Ik vind ook dat we de IC capaciteit als een dolle moeten uitbreiden voor de ongevaccineerden die erop terechtkomen.
3.1 Het is niet egoïstisch om het vaccin niet te nemen, het is egotistisch om van een ander te verlangen om het vaccin te nemen omdat jij bang bent voor het virus. De pro-vaxxers zijn niet vies om de smerigste trucjes uit de doos te halen om mensen te overtuigen om die spuit in hun arm te douwen, of het een schuldgevoel aanpraten of de ongevaccineerden buiten te sluiten of als tweederangs burgers te behandelen. Overigens zal het mij niet verbazen dat de schrijver van het artikel zelf niet in god gelooft.
We klagen toch ook niet dat wegpiraten, drugsverslaafden, rokers, alcoholisten, ouderen en mensen met obesitas onnodig IC bedden waarvan Rutte vele heeft wegbezuinigt bezet houden.
De gevaarlijkste mensen zijn de gevaccineerd zijn, omdat zij net zo goed het virus naar een ander kunnen overdragen dan wie dan ook.
Robots in de horeca, nergens voor nodig, moet je maar niet alles fantasieloos in de in de frituurolie bereiden. Bijna alle maaltijden zijn zonder gefrituurde producten (kookboeken, moeder, grootmoeder, Allerhande), behalve in de horeca?