Het Corona-effect van 23 december 2021, de Foodlog-selectie van het coronanieuws uit de (inter)nationale pers. Het Corona-effect belicht scheuren in de voedselketen, sporen van nieuwe voedselsystemen en het 'nieuwe gezond'. Hier vind je onze voorgaande selecties, in Gespot onze dagelijkse newsroom.
Twee van de drie Covid-patiënten krijgen te maken met smaak- en reukverlies. Om meer zicht te krijgen op hoe het komt dat sommige mensen er maanden mee lopen en anderen er na enkele weken vanaf zijn, starten onderzoekers van de Wageningse vakgroep Sensoriek en Eetgedrag een onderzoek. Proefpersonen zijn nog welkom.
Om smaak- en reukverlies te testen zijn er verschillende testen in omloop. Veel van die testen werken met zelfrapportage en met thuistesten waarbij mensen zelf hun reuk en smaakvermogen beoordelen op basis van huishoudmiddelen en etenswaren. Niet zo betrouwbaar. Daarom stelde de inmiddels aan de WUR benoemde hoogleraar Ciarán Forde nog in zijn vorige baan, in Singapore, een gestandaardiseerde testset samen, bestaande uit een reuktest met twee geurmengsels (mango en schoonmaakmiddel) en een smaaktest met poeders van vier hoofdsmaken (zoet – suiker, zout – keukenzout, bitter – koffie, zuur – citroen), om op de tong te testen.
Opvallend was dat de 'Singapore Smell and Taste Test' méér gevallen van reuk- en smaakverlies opleverde dan zelfrapportage. "Mensen beseffen soms pas dat ze minder ruiken of proeven als ze de test doen," aldus Forde in Resource (3.1). En ze stoppen met testen als ze hersteld zijn van hun coronabesmetting. Reden voor de vakgroep om een lange termijnonderzoek op te zetten naar het verloop van reukherstel na een corona-infectie.
Het zou kunnen zijn dat het langdurig last houden van reuk- en smaakverlies een marker is voor long covid. Van alle coronapatiënten krijgt 10 tot 35% te maken met long covidklachten, zoals vermoeidheid, kortademigheid en concentratieproblemen. Daarnaast richten de onderzoekers zich ook op de vraag of reukstoornissen zoals parosmie (als je ineens vieze geurtjes ruikt) en fantosmie (geurhallucinaties) wellicht tekenen zijn van herstel van het reukvermogen.
De Wageningse onderzoekers zoeken overigens nog proefpersonen, aanmelden kan via deze link.
Dit artikel afdrukken
Om smaak- en reukverlies te testen zijn er verschillende testen in omloop. Veel van die testen werken met zelfrapportage en met thuistesten waarbij mensen zelf hun reuk en smaakvermogen beoordelen op basis van huishoudmiddelen en etenswaren. Niet zo betrouwbaar. Daarom stelde de inmiddels aan de WUR benoemde hoogleraar Ciarán Forde nog in zijn vorige baan, in Singapore, een gestandaardiseerde testset samen, bestaande uit een reuktest met twee geurmengsels (mango en schoonmaakmiddel) en een smaaktest met poeders van vier hoofdsmaken (zoet – suiker, zout – keukenzout, bitter – koffie, zuur – citroen), om op de tong te testen.
Opvallend was dat de 'Singapore Smell and Taste Test' méér gevallen van reuk- en smaakverlies opleverde dan zelfrapportage. "Mensen beseffen soms pas dat ze minder ruiken of proeven als ze de test doen," aldus Forde in Resource (3.1). En ze stoppen met testen als ze hersteld zijn van hun coronabesmetting. Reden voor de vakgroep om een lange termijnonderzoek op te zetten naar het verloop van reukherstel na een corona-infectie.
Het zou kunnen zijn dat het langdurig last houden van reuk- en smaakverlies een marker is voor long covid. Van alle coronapatiënten krijgt 10 tot 35% te maken met long covidklachten, zoals vermoeidheid, kortademigheid en concentratieproblemen. Daarnaast richten de onderzoekers zich ook op de vraag of reukstoornissen zoals parosmie (als je ineens vieze geurtjes ruikt) en fantosmie (geurhallucinaties) wellicht tekenen zijn van herstel van het reukvermogen.
De Wageningse onderzoekers zoeken overigens nog proefpersonen, aanmelden kan via deze link.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Herstel van reukvermogen na corona-infectie
Resource -
Sporten en bewegen straks een essentiële sector, als het aan de Tweede Kamer ligt
Metro -
Wel naar de slijter, niet naar de sportschool: 'Dat is toch niet uit te leggen'
Brabants Dagblad -
Na de antivaxer is er nu ook de multivaxer: Belg opgepakt vlak voor zijn negende (!) prik
Het Nieuwsblad
4. Overig
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
4. Overig
4.3. Hergebruik van Chirurgische maskers.
Gezien de ecologische belangen, is deze informatie het herhalen waard. De gezondheidsautoriteiten lijken de boodschap maar niet te (willen?) horen.
Een begin oktober in het wetenschappelijke tijdschrift Chemosphere gepubliceerde studie bevestigt eens te meer dat chirurgische maskers tot 10 wasbeurten kunnen doorstaan zonder hun filtratie- en ademend vermogen te verliezen.
Als een nieuw bewijs nodig was, dan is het hier: een studie gepubliceerd in het medische tijdschrift Chemosphere bevestigt dat de chirurgische maskers die wij nu dagelijks gebruiken om de circulatie van het coronavirus te beperken, tot 10 keer in een wasmachine kunnen worden gewassen, en nog steeds hun uitstekende filtrerende en ademende eigenschappen behouden. Gezien de economische en ecologische belangen die op het spel staan, is deze informatie het herhalen waard. Vooral onder de aandacht van de gezondheidsautoriteiten, die de boodschap niet lijken te horen. Het wassen van maskers levert een aanzienlijke besparing op en beperkt het gebruik van plastic.
UFC-Que Choisir kwam een jaar geleden ook al tot dezelfde conclusie, na een test op een beperkt staal van 3 nieuwe maskers.
Chirurgische maskers, machinewasbaar op 60°C
Concreet volstaat het, net als voor stoffen maskers, de chirurgische maskers in een cyclus van 60°C te doen (lakens, badlinnen, enz.), eventueel met de nodige voorzorgsmaatregelen om ze in een kussensloop of een wasnet met rits te stoppen. Soms, als ze uit de trommel komen, zien de maskers er pluizig uit. Maar op het gebied van bescherming en ademend vermogen zijn de prestaties nog steeds zeer goed, en zelfs beter dan die van door Afnor gecertificeerde consumentenmaskers van stof. Aangezien chirurgische maskers minder duur zijn dan stoffen maskers, is de berekening snel gemaakt!
De enige beperking van machinewas is dat de neusclip kan verdwijnen en de sluitingen kunnen barsten. In dit geval, heb je geen andere keuze dan het masker weg te gooien. Het moet ook worden weggegooid als het het gezicht niet meer voldoende bedekt, als het gescheurd of zichtbaar beschadigd is. De "R"-functie van het chirurgisch masker, tegen spatten, gaat verloren na het wassen: maar het is alleen nuttig in een chirurgische omgeving, om bloedspatten te voorkomen. De afwezigheid ervan doet geen afbreuk aan de filtratiecapaciteit van de virus-dragende druppels.
Nog steeds geen nieuwe aanbeveling voor gebruik
De bal ligt nu bij de gezondheidsautoriteiten. Tot nu toe, en ondanks de overeenstemmende resultaten, hebben zij zich doof gehouden. Het team dat het onderzoek heeft uitgevoerd, heeft niettemin tevergeefs gestreden voor een nieuwe aanbeveling voor het gebruik van chirurgische maskers. Helaas is het officiële advies nog steeds om ze na 4 uur gebruik weg te gooien. In het licht van de wetenschappelijke resultaten heeft het geen zin meer! UFC-Que Choisir heeft zijn standpunt over deze zaak kenbaar gemaakt aan het Direction Générale de la Santé (DGS).
Bron: Que Choisir (23/10/2021)
Vertaald met www.DeepL.com/Translator
Vieze vaccinspelletjes van Pfizer.
Vergislockdown
Nederland is als laatste aan het boosteren begonnen, omdat men niet bereid was te onderkennen dat de werking van het vaccin in de tijd aan het afnemen was. Iets wat we al in augustus constateerden.
Elke aanleiding werd gebruikt om te zeggen dat alles de schuld was van de ongevaccineerden.
3G werd eind september ingevoerd en hoewel toen ook al uit de Nederlandse cijfers bleek, dat gevaccineerden in steeds grotere mate besmet konden worden en anderen konden besmetten, werd 3G gehandhaafd, alsof het een veilige aanpak was.
Juist de introductie en handhaving van 3G hebben bijgedragen aan de stijging van het aantal geïnfecteerden.
Men raakt steeds meer los gezongen van de werkelijkheid, en wat er ook aan gunstige berichten binnenkomen over Omikron en de kans dat dit de variant is die ervoor zorgt dat we Covid-19 niet anders mee moeten behandelen als een normale griep, lijkt men met dat met dat scenario niet eens rekening te willen gaan houden. Zo blijft men nu inzetten op boosteren als de enige way-out. (Zoals het met vaccineren was). MDH
3.5 "Super-immuniteit".
Mensen die besmet zijn met Covid-19 terwijl ze tevens volledig gevaccineerd zijn, ontwikkelen een soort "super-immuniteit", zo blijkt uit een nieuwe studie uit Oregon.
Niet iedereen die gevaccineerd is, zit in hetzelfde schuitje. In verschillende wetenschappelijke studies is de kwestie van hybride immuniteit onderzocht. In het algemeen kan immuniteit worden ontwikkeld na infectie met het virus.
Maar kan een Covid-19 infectie na een volledige vaccinatie tegen het coronavirus een grotere bescherming bieden? Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die op 16 december 2021 in het Journal of the American Medical Association (JAMA) is gepubliceerd, en de resultaten zijn verrassend.
Om hun werk uit te voeren, gebruikten de epidemiologen gegevens van twee cohorten: een eerste groep met een volledig vaccinatieschema en besmet met Covid-19, dan, ter vergelijking, een tweede met individuen die gevaccineerd zijn, maar nooit besmet zijn geweest met het virus, meldt CNews.
Het resultaat? De eerste groep had een aanzienlijke hoeveelheid antilichamen in het bloed en deze hoeveelheid zou de ontwikkeling van een hybride immuniteit of "super-immuniteit" mogelijk maken: "Een toename van 1.000% en soms zelfs 2.000%, dus een echt hoge immuniteit. Het is bijna een super-immuniteit," verklaart professor Fikadu G. Tafesse, co-auteur van de studie.
De antilichamen van de deelnemers vertoonden een verhoogd vermogen om de verschillende varianten te neutraliseren in vergelijking met de tweede groep.
Mensen die al met het coronavirus zijn besmet, kunnen een aanzienlijke versterking van hun immuniteit krijgen als zij doorgaan met vaccineren.
Bron: Midi-Libre
Twee van de drie Covid-patiënten KRIJGEN te maken met smaak- en reukverlies.
De kans is groot dat dit verandert in;
Twee van de drie Covid-patiënten KREGEN te maken met smaak- en reukverlies.
Tot op heden is smaak- of reukverlies nog niet bij omicron patiënten geconstateerd. (UK)